Болничните ковид легла в област Ловеч ще се увеличат с 50

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10311405 www.24chasa.bg
Опашка от чакащи за скенер на белия дроб в COVID отделение. Снимка: Архив

Областният кризисен щаб по здравеопазването реши ковид леглата в болниците в област Ловеч да бъдат увеличени с 50, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

На този етап те са 169, от които 159 за неусложнени случаи и 10 за пациенти на интензивно лечение. Със заповед на директора на РЗИ – Ловеч, в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ леглата ще бъдат увеличени от 50 на 70, в МБАЛ – Троян – от 13 на 15, в болницата в Тетевен – от 10 на 18, в Луковит – от 25 на 35, и в Белодробната болница в Троян – от 55 на 65. В МБАЛ „Кардиолайф“ – Ловеч, се запазват шестте легла.

И. д. директорът на РЗИ д-р Росица Милчева призова кметовете на общини да подпомогнат лечебните заведения, като пренасочат медицинските специалисти от училищата, преминали на онлайн обучение, към болниците.

568,2 на 100 хиляди население е 14-дневната заболеваемост в област Ловеч към днешна дата. В община Априлци тя е 679,2, в община Летница – 150,8, в община Ловеч – 850, в община Луковит – 816, община Тетевен – 721,9, община Троян – 529,6, община Угърчин – 289,5, и в община Ябланица – 330,9.

Тези данни по общини ще бъдат обобщавани от РЗИ всяка сутрин и ще бъдат предоставяни на областния управител, на началника на Регионалното управление по образованието и на кметовете, за да може да се взема решение за начина на обучение в училищата – неприсъствено или на ротационен принцип, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването.

От вчера е преустановен учебният процес в училищата в общините Ловеч и Луковит, от днес на ротационен принцип са в общините Тетевен и Априлци. Заповед на министъра на образованието обаче дава право слетите паралелки и паралелките, които са единствени за съответния клас, да се обучават присъствено, както става в община Априлци, където няма заболели от ковид деца.

В община Троян, която според заболеваемостта на двуседмична база влиза в категорията на 50 % присъствени учебни занятия, няма заболели ученици към днешна дата, само 15 са карантинирани, няма карантинирани паралелки, само четирима от персонала са с ковид, а двама карантинирани. Затова как ще се провежда учебният процес там, ще бъде решено утре – и да влезе в сила от понеделник, като се проследят новите данни за заболеваемостта.

Поддържаме непрекъсната връзка с РЗИ и РУО и с кметовете на общините и ще взимаме решенията всеки ден, за да гарантираме правото на обучение на учениците и здравето и живота на гражданите в изключително усложнената епидемична обстановка, коментира областният управител инж. Светослав Славчев, който е председател на областния кризисен щаб по здравеопазването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрано се готви за коледните и новогодишните празници Славчо Пеев. Обичаният актьор отиде до банкомат да тегли пари, за да може да купи навреме подаръци за родата. Снимки: България

Умислен крачи из София Боил Банов. Бившият министър на културата се разходи неглиже, забравил отдавна за костюмите, които трябваше да носи в министерството. Снимки: България

На разходка изведе бебето си Мис България 2021 г. Вероника Стефанова повози с количка малката Анабел, която се появи на бял свят на първи юли тази година. Непознат мъж крачеше до миската, която ревностно пази името на съпруга си. Снимки: България