Съюзът на слепите отбеляза своя стотен юбилей в Русе

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10195883 www.24chasa.bg

По повод 100-годишнината от основаването на Съюза на слепите в България, регионалната организация в Русе проведе тържествен концерт, съобщиха от община Русе.

„Каузата ни винаги е била да осигурим достоен живот на хората с нарушено зрение“, обърна се към гостите председателят Росица Маринова. „И преди, и сега, исканията на хората с увреждания са за достъп до образование, работа и градска среда“, каза още тя, като подчерта ролята на съюза като най-активната организация на хора с увреждания и основен техен застъпник в цялата страна.

Преди празничните изпълнения тя отличи всички спомоществователи на организацията от името на националното ръководство – Община Русе, „Лайънс клуб“ Русе, Областна управа – Русе, а индивидуална грамота за подкрепата си през годините получи директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.

„Възложили сме изработването на генерален план за движение в Русе, с който искам да реализираме звукова система на всеки светофар. Нещо простичко, но от изключително значение за всички вас“, каза кметът Пенчо Милков.

Дружеството на слепите в България е основано на 28 март 1921 г. в София с цел всестранната защита на материалните и културните им интереси, откриване на институти за различните по възраст слепи хора, организиране на кооперативни работилници, централна брайлова библиотека, създаване на оркестри, ограмотяване и още ред цели, които продължават да бъдат в приоритетите на многостранната дейност на Съюза на слепите. Днес той е признат за национална представителна организация на хора с увреждания и заедно със сродни организации участва в работата на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, орган с консултативни функции към Министерския съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България