Пазарът “Иван Вазов” става място за събития, гурме и фермерски стоки

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10185191 www.24chasa.bg
Акцент в новата визия на пазара ще са големите открити пространства, които сега са предпочитани от хората заради пандемията.

Трансформацията е по идея на големите пазари в

Барселона, които са хит за туристи и жители

Пазарът “Иван Вазов” става място за събития, гурме и фермерски стоки

Столичният пазар “Иван Вазов” ще бъде преобразен и ще се трансформира в място за събития, гурме храна и фермерски стоки. Това предвижда проектът за пълната му реконструкция, подготвян от общинското дружество “Пазари Юг” ЕАД, което стопанисва тържището.

Идеите за трансформация на пазара “Иван Вазов” е заимствана от другиподобни успешни проекти в Барселона и Москва.

СНИМКИ: “ПАЗАРИ ЮГ” ЕАД
Идеите за трансформация на пазара “Иван Вазов” е заимствана от другиподобни успешни проекти в Барселона и Москва. СНИМКИ: “ПАЗАРИ ЮГ” ЕАД

Идеята е взаимствана от големите пазари в Барселона, които са хит за туристите и жителите на града.

Подобен проект

е изграден и

близо до Москва

и също се радва на огромен интерес.

На мястото на сегашните търговски обекти ще се изградят нови павилиони, които ще се отдават под наем на различни ресторанти и магазини за качествена храна.

Плодовете и зеленчуците ще запазят своето място, но в нов сектор. Проектът

предвижда също

голям паркинг и

фермерски пазар

“Искаме да направим пазар “Иван Вазов” в атрактивно място за столичани и гостите на града. София има нужда от подобно място. През годините натрупахме значителен опит с организирането на събития на различни места. И интересът е огромен. Ще изградим нови магазини и павилиони за различна храна. Ще има и място за културна програма, като в същото време ще запазим досегашните си наематели и ще увеличим значително техните приходи, привличайки нови клиенти. Проектът ни е подкрепен и от Столичната община, а културната програма ще се реализира със съдействието на общинската дирекция "Култура”, заяви зам.-изпълнителният директор на “Пазари Юг” ЕАД Цонка Тодорова.

Според нея моментът за подобна реконструкция и промяна не само на визията, но и на функциите на пазар “Иван Вазов”, е особено подходящ. Заради пандемията все повече хората търсят открити пространства, за да пазаруват или да се забавляват.

“Преди да пристъпим към тази инвестиция, ще представим проекта пред настоящите ни наематели, както и пред жителите на района, за да чуем тяхното мнение, защото то е важно за нас”, подчерта Тодорова.

Тя се надява, че тази година “Пазари Юг” ЕАД ще може да организира коледен базар на пл. “Славейков”. Идеята трябваше да се случи за първи път миналата Коледа, но заради действащите противоепидемични мерки събитието отпадна. Иначе идеята е

в центъра на

София да има 30

дървени къщички,

които да радват столичани и гостите на града с разнообразни стоки, продукти и храна още от началото на декември и да създават коледно настроение.

При първа възможност “Пазари Юг” ще поднови и големите фермерски пазари, които дружеството организира на емблематични места в столицата - например на ул. “Московска”, а хората, които ги посещават, са стотици.

“През изминалата година дружеството се включи в мерките на Столичната община за подпомагане на бизнеса. Направихме отстъпки на нашите наематели за почти 200 000 лв. Ангажирахме и голям ресурс за спазване на всички противоепидемични мерки и различните ограничения на пазарните площадки, които стопанисваме, за да гарантираме спокойствието както на нашите наематели, така и на клиентите. Въпреки всички ограничения, наложени от пандемията, “Пазари Юг” ЕАД отчете значителна счетоводна печалба за 2020 г.”, подчерта Тодорова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България