В Испания произвеждат ток от портокали

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9567755 www.24chasa.bg

В нито един град по света няма толкова много портокали, колкото по улиците на испанския Севиля - около 50 хиляди портокалови дървета. Това, обаче, са горчиви портокали, не се ядат, а възможността за използването им за други цели е ограничена. Затова и тоновете портокали, които падат от дърветата се изхвърлят, предаде dir.bg.

Местната водоснабдителна компания Emasesa е започнала да осъществява безпрецедентен за страната проект - производство на електронергия от портокали.

"Портокалите се смилат - получават се 50 % сок, 50 % отпадъци (кора и маса). От захарта, съдържаща се в сока се произвежда газ с високо съдържание на метан, който се използва за производство на енергия", разказва ръководителят на департамента за околна среда на компанията EmasesaБениньоЛопес.

От 50 тона портокали може да се произведе енергия, която да се потребява от 100 жилищни помещения на ден. Но планове за снабдяване с нея на домове няма. "Портокаловата енергия", получавана от сока, се използва в пречиствателна станция за отпадъчни води, а кората и пулпата се използват за производството на компост за наторяване на почвата за земеделски култури.

Лопес обяснява, че за производството на енергия са необходими продукти, които съдържат голямо количество захар, въглерод. Тоест, например от картофи енергия в такъв обем е трудно да се произведе. Но маслините и отпадъчното месо са напълно подходящи и от няколко години компанията ги използва за тази цел.

"Пречиствателните станции генерират енергия от органични материали, които се съдържат в самите отпадъчни води, но чрез добавяне на селскостопански отпадъци, портокали, маслини, хранителни остатъци това може да се постигне, така че за пречиствателните станции, например пречиствателната станция Copero, където провеждаме експеримента, ще е самодостатъчно. По-специално вече пет години използваме маслини вече. Това е като огромен стомах, който смила и произвежда газ ", обяснява представителят на компанията.

Освен това, Emasesa получава отпадъците безплатно, тъй като "производителите трябва да изпълняват законодателството на ЕС в областта на околната среда".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сама си изхвърля боклука фолкпевицата Мария, видя "България Днес". Миньончето чинно занесе до контейнера торбата със смет, която беше със сериозни за нея размери. След като освободи място в колата си, Мария запълни багажника с торбички с покупки. Браво! Снимки: "България

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се раздели с ученическата си любов. Той е скъсал с гаджето си Габриела Димитрова преди няколко месеца, научи "България Днес". Оттогава е сам и няма нова любима до себе си. "Приятелка нямам - сподели един от най-популярните ни спортисти. - Предпочитам да не коментирам нещата между нас

"Очаквам разговор с Любо Пенев. Ако той поиска отново да бъда на стадион "Българска армия", ще се отзова, но крайното решение е на ръководството на клуба." Това заяви пред "България Днес" легендата на ЦСКА Петър Жеков, който в разгара на предизборната кампания обясни, че е бил нежелан в Борисовата градина заради участието си като кандидат за