Мъжете отговарят с агресия на натиска да се доказват

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9487145 www.24chasa.bg
Съвети от типа “мъжете не плачат” са вредни.

Най-уязвими са младите и търсещите одобрение

Мъжете не плачат. Сигурно сте чували хиляди пъти това изречение. Докато сте били малки, то е било сакрално средство за успокояване на ревящи момчета, а в зряла възраст се е превърнало в подсъзнателна следа за търсене на индивиди, които при никакви обстоятелства не се огъват. И независимо от кой пол сте, просто е закодирано у вас, че това е правилното поведение.

Само че едно проучване наскоро на американския университет “Дюк” показа, че всички тези свръхочаквания са доста погрешни, а в някои случаи дори опасни. “Нашите резултати показват, че колкото по-голям е социалният натиск за проява на мъжественост, толкова по-агресивен може да бъде мъжът”, казва докторът по психология Адам Станаланд. По думите му тези, които смятат, че не отговарят на строгите полови норми, чувстват по-голяма необходимост да действат силово, за да се докажат.

Учените са анкетирали близо 600 души на възраст от 18 до 56 години, които е трябвало да отговарят на редица въпроси, свързани с представите за половете. За мъжете е имало и такива стереотипни теми като спорт, автомеханика и ремонт на дома. След това на участниците в проучването на случаен принцип е казано, че резултатът им е по-висок или по-нисък от средния за техния пол. За да се симулират реални заплахи към мъжествеността, на получилите по-ниска оценка е посочено, че са по-малко мъжествени от средностатистическия представител от техния пол.

След като са получили истинските си резултати от теста, доброволците са били помолени да допишат липсващи букви в думи, за да разкрият душевното си състояние. “Резултатите бяха поразителни, тъй като разкриха, че някои от мъжете имат много агресивни мисли”, обясняват от изследователския екип. Тези, които са били уверени в своята мъжественост, не са били притеснени от ниския резултат за разлика от зависимите от чуждо мнение. Сред тях са такива, които споделят, че се държат по определен начин заради социалния натиск и желание да се впишат в заобикалящата ги среда, да бъдат харесвани и да завържат запознанства. Именно те са посочили думи с насилствени асоциации, а не с неутрални. Например, когато е имало начални букви ki, са дописали kill (убий), а не kiss (целувка), а при blo – blood (кръв) вместо bloom (цъфтеж).

Подобни агресивни отговори са по-често срещани сред най-младите участници в изследването между 18 и 29 години. По-меко са реагирали мъжете от З0 до 37 г., а по-възрастните въобще не са проявили агресивни асоциации.

“Ясно е, че младите са по-чувствителни към заплахите за тяхната мъжественост. Тъй като те все още се опитват да намерят или да докажат своето място в обществото, мъжката им идентичност може да е по-крехка. Но на много места това означава, че те са поставени под постоянна заплаха и трябва да доказват мъжествеността си всеки ден”, обяснява Станаланд. Той подчертава, че включените в изследването студентки не са демонстрирали подобна агресивна реакция, когато оценката за тяхната жественост е била застрашена, за разлика от своите колеги мъже. Освен това засегнати представители на силния пол са отправили заплахи към някои от анкетьорите, което е допълнително доказателство за болезненето приемане на темата.

“Мъжете проявяват агресивно поведение във всякаква среда. Някои се опитват да се докажат силово. Крехката мъжественост може да обясни много явления като насилие, тероризъм и политическа агресия. В интерес на всички е да разберем по-добре този феномен”, подчертава Станаланд.

Неговият екип не е единственият, който се занимава с този проблем. В САЩ от години се правят проучвания и се говори за така наречената токсична мъжественост. Дебатът за властващите мъже особено се засили по време на управлението на президента Доналд Тръмп и след старта на движението #MeToo, обединило жени, станали жертви на сексуално насилие.

Наложи се Американската асоциация по психология да издаде за членовете си ръководство за нов подход към силния пол. Основното послание в него бе, че традиционната идеология за мъжественост всъщност ограничава психологическото развитие на мъжете и оказва отрицателно влияние върху душевното им здраве. Затова е необходимо да се насърчават положителните страни на традиционната мъжественост като смелост и лидерство и да се изхвърлят такива като насилие и сексизъм. Съвети от типа “мъжете не плачат” са вредни. От асоциацията подчертават, че някои от чертите на традиционната мъжественост като да прикриваш емоциите си и да се правиш, че всичко е наред, обикновено се развиват рано в живота и са свързани с нежеланиета на много момчета и мъже да търсят помощ, както и с агресията и желанието да се поемат по-големи рискове, с което могат да наранят не само себе си, но и хората, с които общуват. Трябва да развиваме една по-честна, по-нежна версия на мъжественост, като се стремим да бъдем не толкова истински мъже, а по-скоро добри мъже и по този начин да възпитаваме нашите момчета, препоръчва организацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Горчиво ще скандират съвсем скоро кака Лара и Владо Береану. Дъщеря им Бернарда се сгоди за приятеля си Сотир Мелев. По случай третата година от старта на тяхната връзка Сотир коленичи пред Бенджи и иска ръката й. За щастливото събитие се похвалиха и двамата актьори, като публикуваха снимка на пръстена в социалните мрежи. "3 години. Обичам

С пълна упойка вадят зъбите на Вили Кожухарова, добре е На поредната тежка операция се подложи уникалната Жена каучук - Вили Кожухарова, разказа тя пред "България Днес". 72-годишната вариететна актриса, която дълги години бе номер едно у нас и по света, претърпя сложна операция на зъбите. Сериозни проблеми налагат изваждането им и замяната им с

Еврейска организация с писмо до Гешев заради цитат на водещия  Повторих думи на Боби Фишер, написани ми по сценарий, призна естрадната легенда Надя Панкова Орлин Горанов се забърка в антисемитски скандал. С обвинението, че естрадният певец се подиграва с жертвите на Холокоста, еврейската организация прати естрадната легенда и водещ на предаването