ТЕСТ: Държите ли се мило с околните?

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9401091 www.24chasa.bg

1. Вие сте на бизнес среща, на която шефовете ви подценяват ваш колега, който малко трудно се справя с работата си. Как ще постъпите?

а) Ще се застъпя за колегата си. Всеки има трудни моменти в работата си, важното е да се преодолеят и да има кой да ти помогне за това.

б) Ще покажа симпатия колегата си след бизнес срещата.

в) Няма да се намесвам, след като колегата ми не се справя с работата, трябва да си поеме последствията.

2. Според вас в кое качество се изразява добрината на човек към околните?

а) В щедростта, защото човек трябва да се раздава максимално за тези, на които държи.

б) В оказването на внимание, защото всеки има нужда да разкаже за проблемите си.

в) В дискретността, защото не трябва да споделяш казаното от близките ти хора на другите.

3. Един от най-добрите ви приятели има рожден ден. Какъв подарък ще му изберете?

а) Нещо символично, което знам, че ще му хареса и ще запази като спомен от мен.

б) Нещо практично, от което знам, че се нуждае и ще използва.

в) Нещо скъпо, което ще го накара още повече да оцени моето приятелство.

4. Половинката ви изненадва с уикенд на палатка. Вие обаче цяла седмица сте работили много и искате само да си починете, а не да спите на земята и да гоните буболечки. Какво ще направите?

а) Ще се направя на много развълнуван/а от идеята. Важното е, че половинката ми иска да ме изненада романтично. Не искам да нараня ентусиазма му/ѝ.

б) Ще се направя, че нямам нищо против, но по време на уикенда ще мрънкам за нещата, които не ми харесват.

в) Ще заявя, че не ми се ходи на почика на палатка, но с удоволствие ще прекарам уикенда с половинката си.

5. Прибирате се вкъщи след напрегнат ден на работа. Тъкмо когато сядате на масата, за да хапнете топлата си вечеря, ви звъни телефонът. Виждате името на ваш колега, който отговаря за сериозен проект. Очевидно ви звъни с молба за помощ. Ще му вдигнете ли?

а) Да, без да се замисля, всеки е имал нужда от помощ в работата си.

б) Зависи, ако не съм прекалено гладен/а и имам сили, за да помогна в работния проект.

в) Не, всеки сам трябва да преценява отговорностите, които поема. Ако някой не може да се справи, това не е мой проблем.

6. Каква е мотивацията ви, за да сте мили с околните?

а) Обичам да правя хората щастливи, а няма по-добър начин за това от възможността да им помагам с каквото мога.

б) Когато съм добър/а с околните, се чувствам по-добре. Правя го заради себе си.

в) Когато съм добър/а с някого, след време той/тя може да ми помогне в трудна ситуация.

7. На улицата ви спира младо момиче, което ви моли да отговорите на няколко въпроса относно проучване. Ще ѝ отделите ли време?

а) Да, колкото време е необходимо. В крайна сметка момичето само си върши работата.

б) Ако не бързам, ще отделя време, макар че не съм особено ентусиазиран/а за подобен тип проучване.

в) Няма въобще да се спра. Имам по-важна работа за вършене от това да отговарям на глупави въпроси.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте изключително мили с околните. Готови сте да лишите себе си, за да угодите на хората, на които държите.

Повечето оценяват дружелюбния ви характер, но се замислете дали някои не го приемат като слабост и не се възползват прекалено много от вас. Трябва да се научите да поставяте граници за това, което не бихте направили за всеки. Понякога трябва да поставяте себе си на първо място.

Най-много отговори “б”

Вие сте мили с околните, но не позволявате да ви се качват на главата. Държите се добре с хората не защото очаквате от тях да ви се отплатят по някакъв начин, а защото това ви кара да се чувствате добре. Нямате сктити подбуди под милото си поведение, но и не сте склонни да лишавате себе си заради нуждите на околните.

Най-много отговори “в”

Едва ли приятелите ви ще ви опишат като мил човек. Вероятно сте свикнали да поставяте своите нужди винаги на първо място. Дали това не ви прави егоист в очите на близките ви? Понякога трябва да нарушите собствения си комфорт за сметка на този на околните. Това няма да ви нарави слаби, а ще помогне на близките ви хора да ви опознаят по-добре.

Как да сe справяте с грубите хора 

1. Осъзнайте, че грубостта не е ново явление

Грубото поведение е част от човешката природа, независимо че често се оплакваме от него. Понякога всеки предпочита да пренебрегне проявата на доброта, съчувствие или разбиране към околните. В никакъв случай не позволявайте грубото отношение на околните да повлияе на вашето щастие.

2. Прекъснете спиралата на грубостта

Често когато някой е груб към нас, ние също отвръщаме с подобен тип поведение, понякога насочено срещу тези, на които най-много държим. Да вземем за пример, ако някой ви засече на път за работа. Вероятно ще започнете да се дразните, а след това ще изкарате гнева си на колегите в офиса. Трябва да контролирате емоциите си.

3. Не приемайте грубото отношение лично

Хората обикновено проявяват грубост, когато са изнервени, но нападките им не са насочени към конкретна личност. Затова не ги приемайте присърце. Просто сте попаднали в неправилния момент на неправилното място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят