Най-старият град в Европа

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9137498 www.24chasa.bg

Праисторически солодобивен и градски център Провадия - Солницата често е наричан от учените най-стария град в Европа. Никъде досега не е била откривана толкова стара (около 6700 години) и толкова дебела (на места докъм 5 метра) крепостна стена. Плюс още два кръга стени и допълнителни радиални укрепления. Градеж, който е продължил стотици, хиляди години… Хората зад тези укрепени стени са имали защо да се пазят. Притежавали са най-голямото богатство на своето време – неограничени количества сол.

Много преди да бъдат измислени парите и дори още преди златото да започне да се възприема като нещо повече от красиво блещукащ метал. Проф. Васил Николов, който от години с екипа си от талантливи млади археолози изследва мястото, има интересна научна теория. Той смята, че богатите погребения и най-старото злато от Варненския некропол, са логично свързани със Солницата. Двете места са само на 40 км разстояние. 

Очевидно е, че тези хора са били изключително богати. От солницата са можели да правят по около 5 тона сол на седмица, което е истински впечатляващо. Било е индустрия. И естествено, когато имаш печеливш бизнес, винаги ще се намери и някой, който иска да ти го вземе. Затова са били нужни тези зверски укрепления, бастиони и радиалки – уникални за времето си защитни методи, които явно не са измислени през Средновековието.

Радиалните укрепления са разбивали бойния ред на врага и така стройна армия не би могла да доближи крепостните стени. Могли са да влизат най-много по двама в редица и така са ставали лесно жертва на защитниците на цитаделата.

Екипът на проф. Николов е открил в тези коридори части от поне десетина черепа. В руините има и други интересни находки. Неотдавна един предмет, условно наречен маска, разбуни духовете сред любителите на конспирации и мистерии. Защото лицето е според някои с характерни рептилски черти, има специфична форма на очите, издължен нос, но няма уста. Хуманоид, често срещан образ във фантастиката. 

Всъщност това откритие изглежда като един друг антропоморфен предмет от ранния халколит, който се намира в Археологическия музей във Варна.

Тотеми, тържища, укрепления... Това са три от компонентите на ранния град. Така всъщност са се зародили всички градове по света. Солницата в Провадия ни връща към тази зора на човешката цивилизация. После на това място дошли траките и надстроили могилите си, след тях римляните…

Тук има и два тунела, копани към недрата на тази своеобразна Вавилонска кула. Единият - около 20 метра - е изровен от иманяри, а другият (40-метров) е правен по време на войната за бомбоубежище. 

Проф. Николов е влизал и в двата. Вътре няма нищо. Истинското съкровище е в уникалността на това място, което археолозите бавно, но сигурно разкриват пред очите ни. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дисциплинарно уволнен е шефът на полицейския участък в град Кресна Стоичко Калаузки, който е спипан да шофира дерегистриран автомобил без застраховка "Гражданска отговорност". От МВР уточниха, че това е станало по време на рутинна акция срещу нарушители на пътя, която продължава три дни през юли. Стоичко Калаузки се разделя с поста началник на

Продажбата на разредена белина като лечение за рак, която според световни експерти е опасна за здравето, на практика е напълно легална в България. Това става ясно от шокиращо заключение на Районната прокуратура в Бургас. С него магистратите са прекратили разследването за измама срещу търговеца на чудодейния лек Светослав Стаматов

Имам много симптоми, децата ми са добре, казва актрисата Без подобрение е състоянието на Йоана Буковска. Актрисата от почти седмица се бори с COVID-19. Екранната Виолета от "Откраднат живот" има множество симптоми на заболяването. Всичко започва със загуба на обоняние. След това се появяват запушен нос, болки в мускулите и силно главоболие