Нови любови и радикални открития за миналото в 10-ия сезон на “Откраднат живот” - най-дълго излъчвания BG сериал

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9016777 www.24chasa.bg
Наум Шопов и Любомира Башева са екранните доктори Борис Тасев и Нора Чилингирова.

Радикални открития за миналото, факти от настоящето, за които никой никога не е подозирал, нови любовни истории. Някои - твърде опасни, други - твърде силни и страстни. Това са малка част от нещата, които предстоят в десетия сезон на “Откраднат живот”. Нова тв вече започна да излъчва епизодите от него и с динамиката в първите три пак привлече интереса на зрителите. Както винаги досега, и в десетия сезон на сериала ще има много актуални теми - като пандемията и заразата с коронавируса.

Екипът започва снимки на юбилейния 10-и сезон в средата на юли. И не след дълго решава той да е със заглавието “Антитела”.

Така става от доста време насам - когато сценаристите намислят ключови посоки, в които да върви действието в новия сезон, те започват и обсъждането под какво мото да е той. Идеята им е заглавието да е метафора на съдържанието, да е ключ за зрителите за предстоящите епизоди.

Продуцентът и автор на идеята за първия български медицински сериал “Откраднат живот” Евтим Милошев (вдясно) с креативния продуцент Иван Спасов 
СНИМКИ: КРАСЕНА АНГЕЛОВА И НОВА ТВ
Продуцентът и автор на идеята за първия български медицински сериал “Откраднат живот” Евтим Милошев (вдясно) с креативния продуцент Иван Спасов СНИМКИ: КРАСЕНА АНГЕЛОВА И НОВА ТВ

“Организмът изработва антитела, когато има някаква външна опасност и той трябва да се бори с нея. От друга страна, понякога той изработва антитела и срещу собствените си органи. Но това, което искахме със заглавието “Антитела”, е да е метафора на конфликта и на борбата на нашите герои, както и на днешното ни състояние - политическо, социално, икономическо. В този смисъл заглавието е свързано и с пандемията, и с общата ситуация, и със съдбата на героите, които трябва да се преборят с външни опасности, а и понякога със самите себе си”, разказва Иван Спасов, креативен продуцент и съосновател на Dream Team Films - компанията, която прави сериала.

Любимата актриса Мартина Вачкова е част от сериала от първия му епизод досега.
Любимата актриса Мартина Вачкова е част от сериала от първия му епизод досега.

432 са общо епизодите на “Откраднат живот”, които досега са показани по Нова телевизия. Така той отдавна се превърна в най-дълго излъчвания български сериал. Повече от 1000 случая на пациенти, стотици актьори с роли в него, като сред тях и най-популярните и талантливите у нас.

Два снимачни екипа работят по всеки сезон, като понякога са заедно на терен - докато едните заснемат сцени на горния етаж, другите са на първия или пък навън. “Това е постоянна игра с времето, обстоятелствата, заетостите, трудностите”, казва Спасов. Но всичко си заслужава, защото, както сами наричат “Откраднат живот”, той се е превърнал в енциклопедия на човешката душа.

“Не е имало друг български сериал, който да е погледнал в такава дълбочина човешката природа и характер, емоциите, драмите и това да върви както по линия на главните герои, така и по линия на пациентските истории. “Откраднат живот”, както никой друг филмов проект в българската история, е успял да разкаже рекорден брой човешки истории, да засегне рекорден брой герои, и то в истинска дълбочина”, казва Спасов.

Сериалът отдавна показа, че се движи с пулса на времето - винаги има сюжет, свързан с актуалната действителност. Затова и много често зрителите могат да открият и себе си, и нещата, през които преминават, в него.

За успеха му освен всичко друго голяма заслуга има и екипът, който го прави. “Сърцето на сериала е продуцентът и режисьор Евтим Милошев, мозъкът е главната сценаристка Христина Апостолова, да не забравяме и режисьорите, операторите, както и прекрасните актьори. Почти няма български артисти, които да не са се снимали в сериала - било в главни роли, в епизодични или като гости”, допълва Спасов.

От началото си “Откраднат живот” е гледан не само от обикновените зрители, които не са много навътре в медицинската терминология, а и от истински лекари. И те го следят с интерес. За да е максимално достоверно всичко в болницата, до екипа неотлъчно са неговите консултанти - лекари и медицински сестри от всякакви области. Неврохирурзи, коремни хирурзи, офталмолози, ортопеди, акушер-гинеколози - редица специалисти следят и прегледите в кабинетите, и манипулациите, дори и разговорите между героите в “Света Анастасия” да са автентични - каквито биха били в истинска болница.

Консултациите за медицинската част в сериала са на няколко нива. Още преди да започне писането на сценария за всеки следващ сезон, историите и ситуациите се обсъждат с лекар консултант. По-късно, когато сценарият е вече готов, той минава за т.нар. “медицинска ревизия”. “Тогава консултантите го четат по отношение на терминологията, поправят, ако е необходимо, добавят по-точно казани изрази, които например се използват в операции”, обяснява Спасов.

Следващото ниво е по време на снимачния процес - тогава на място идват действащи лекари или сестри. Така и сега в екипа има истинска медицинска сестра, която влиза в кадър, когато камерата заснема сцена с операция. Тя следи всичко да е максимално точно - до начина на подреждането на инструментите в операционната и тяхното подаване на екранните лекари.

Накрая вече заснетите епизоди отново се гледат от медицински консултанти - ако междувременно е допусната някъде грешка, тя да бъде поправена навреме.

От истинските лекари често идват и истинските пациентски истории, които влизат в сюжета на сериала. А те са по-силни от която и да е фантазия. Така например преди време се показва историята на жена, която дълго време мечтаела да забременее, а когато това щастие най-накрая се случва, при преглед откриват онкологично заболяване. Тя трябва да избере - или да махне детето, за да може да се подложи на лечение, или да го остави и износи с огромния риск за здравето си. При тежката дилема - или майката, или детето, лекарите обикновено биха посъветвали да се запази живота на жената. Но героинята в “Откраднат живот” избира да запази детето си. Сред най-драматичните пациентски истории е и още един труден избор - дали да се помогне на терминално болен пациент по-бързо да си отиде. “През цялото време ние сме търсили тези наистина сериозни дилеми, защото в болниците понякога нещата са крайни - често пъти на живот и смърт. Това поражда изключително много човешки дилеми, свързани както с етиката на лекаря, така и с личните разбирания”, казва Спасов. А с тях и зрителите могат да открият по нещо за себе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз