Шафранът се отглежда и на балкона, ако има достатъчно светлина

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/8870429 www.24chasa.bg

Растението трябва да се наторява веднъж в годината - през пролетта или след цъфтежа му

В миналото подправките са били ценни колкото златото. Сега повечето са масово достъпни, но все още има някои, които не всеки може да си позволи. Една от тях е шафранът. Той има изразен горчив вкус и по-често се използва в азиатската кухня, отколкото в европейскта. Все пак е изключително полезен. Ако страдате от тревожност или депресия, подправката може да ви помогне. Според някои проучвания тя ще започне да действа като антидепресант, ако я приемате в продължение на 3 месеца. Освен това понижава нивата на кръвната захар и подобрява холестерола.

Може би заради полезните свойства цената на шафрана не е малка. Обикновено само 100 г от него варират около 15-20 лв. Затова по-добрият вариант е да го отгледате сами в дома си. Подправката се получава от близалцата в цветовете на шафрановия минзухар. Неговите луковици се садят от средата на август до началото на септември, така че сега е моментът да се подготвите.

На първо място се уверете, че купувате луковиците от лицензиран производител. В противен случай те може да са заразени с някаква болест и въобще да не покълнат. Размерът им също е от значение. Те трябва да тежат поне 5 грама.

Може да ги засадите на балкона си, но имайте предвид, че се нуждаят от големи саксии, които са с размерите поне на щайга. Растенията се нуждаят от много добър дренаж. Затова се уверете, че сте покрили дъното с камъчета, а преди това сте направили дупчици, за да се оттича водата. 

Шафрановият минзухар е капризен спрямо почвата. За предпочитане е тя да е суха и богата на варовик. В никакъв случай не бива да бъде блатиста. Най-важното е да е рохкава, за да могат корените да растат надълбоко. Такъв тип почва улеснява дренажа и предпазва от загниване. Ако садите растението в градина, е препоръчително на площта преди това да не сте отглеждали картофи, лук, моркови или чесън. Те оставят почвата по-бедна на хранителни вещества и трябва обилно да я наторите.

Луковиците се поставят на дълбочина около 10 см и на 15 см разстояние една от друга. Всяка се слага в отделна дупка и се зарива с пръст. Имайте предвид, че по-дълбоко засадените луковици дават по-малко цвят, но шафранът им е с по-добро качество.

Растението има високи изисквания относно температурата и светлината. Задължително е да бъде на топло място, като получава възможно най-много слънчеви лъчи през деня. Шафрановият минзухар трябва да е пробил почвата и да е образувал силно стъбло до края на октомври, когато настъпват големите студове, за да може да издържи на тях. Ако го отглеждате на балкона, го приберете у дома в студените месеци. Въпреки това се уверете, че е близо до прозорец, за да получава нужната светлина. Луковиците на цветето не са толкова изнежени, колкото изглеждат. Напротив, не са податливи на вредители и ниските температури не им влияят толкова много.

Цветовете на растението ще може да видите наесен догодина. Тогава е важно да поддържате почвата постоянно леко влажна. Препоръчително е да я поливате на всеки 3-4 дни. Когато цветето не цъфти, не обича прекалено много вода. Забележите ли, че горният слой на почвата започва да изсъхва, го полейте.

Корените на шафрановия минзухар употребяват много от минералите и полезните елементи в почвата. Затова периодично трябва да я обогатявате. Препоръчително е това да става в началото на пролетта. Другият подходящ момент е след цъфтежа. По този начин луковиците ще натрупат въглехидрати, които ще им помогнат да оцелеят през зимата.

Шафранът се прави от близалцата в цветовете на растението. Те не могат да бъдат повече от 3, така че колкото повече цветове имате, толкова повече от подправката ще си направите. Близалцата се събират в слънчеви дни внимателно с ръка или пинсети. Причината е, че тогава цветовете са широко отворени. 

Оставят се да изсъхнат напълно върху хартия в почти горещо помещение. Обикновено това отнема до 5 дни. Накрая поставете близалцата в стъклено бурканче. Те лесно се ронят, така че може да ги добавяте към ястията си, когато е необходимо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане