Княз Борис чува за Солунските братя, но византийци кроят заговор

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/14374283 www.24chasa.bg

Трилогията на Слав Хр. Караславов е подготвяна 17 години

Внавечерието на 11 май – деня на св. св. Кирил и Методий, издателска къща “Хермес” пуска първата книга от трилогията “Солунските братя” на Слав Хр. Караславов - “Светът на надеждата”.

Издаването на книгата е част от кампанията “Дни на българската книга”, която “Хермес” организира за поредна година.

Трилогията “Солунските братя” проследява трудния път на светите братя Кирил и Методий в мисията им да стигнат до сърцата на хората с Божието слово. Създаването на новата азбука и разпространението на книжнината ги превръща в небесните покровители на цялото славянство.

Константин-Кирил Философ се завръща във византийската столица след успешната си дипломатическа мисия при сарацините. Император Михаил  III е готов да го отрупа със слава и богатство. Но Константин-Кирил нехае за земните блага. Той ненавижда суетата и битките за власт в Константинопол. Затова се оттегля при брат си Методий в манастира “Св. Полихрон”, където двамата се отдават на свещеното дело да създадат писмена за славяните.

Оттатък планината Хем княз Борис усеща нуждата от промяна. Той е твърдо убеден, че за една силна и обединена България народът трябва да приеме християнската вяра. До него стигат слухове за двама солунски братя, които обикалят из далечните славянски земи и носят със себе си просвещение и мир.

Но византийските сановници кроят заговор, застрашаващ не само делото на светите братя, но и живота им.

“Солунските братя” е книга, подготвяна в продължение на 17 години – събирането на историческия материал, съпоставянето на изворите, подреждането на детайлите, блуждаенето из догадките, оформянето на действието и персонажите, но самото ѝ написване в детските ми спомени е останало като нещо внезапно, себенадмогващо и направено на един дъх. Помня, че бе лято, бяхме в старата къща, почти скрита в гората. Беше наистина извън света. Баща ми бе пуснал капаците на прозорците, така никаква светлина не влизаше отвън и само една мъждива лампа светеше на масата до пишещата му машина. Това бе начинът да се абстрахира напълно и от времето – не знаеше нощ ли е, ден ли, разказва синът на писателя Слав Караславов - Христо Караславов.

Баща му е един от най-изтъкнатите български писатели от близкото минало. Творческият му път започва като журналист, а после работи в различни издателства и писателски организации.

Караславов вече е утвърден поет, когато се насочва към писане на исторически романи. Вследствие на трайния му интерес към българската история през 1968 г. изпод перото му излиза романът “Хроника за Хаджи Димитър”. Високо оценена е и тетралогията му “И се възвисиха Асеневци” а смятаната за най-добрата му белетристична творба – “Солунските братя”, се радва на огромен читателски интерес.

Караславов е носител на редица национални и международни награди, негови произведения са преведени на 27 езика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги