Гарелов на 80: як купон и вицепрезидент, който за часове бе само ученичката на Мистър Панорама (Снимки)

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13708580 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илияна Йотова с книгата на Иван Гарелов в ръка благодари на учителя си за съветите, които продължава да дава. СНИМКА: Николай Литов

  • Защо Тони Димитрова не смее да му говори на “ти” и защо тв легендата се обяснява в... приятелство на поета Александър Петров
  • Юбилеят започна с новина - първият тираж на книгата “Рокендрол, шпионаж и... последен валс” бе изчерпан още в първия ден

Иван Гарелов бе видимо щастлив, че става на 80 точно в компанията, която сам бе подбрал в понеделник вечерта. Направи това, което най-добре умее - страхотен купон!

И още нещо, което уви, днес никой не успява - създаде усещането за журналистическа общност.

Илияна Йотова не беше вицепрезидентът на държавата, а една от ученичките от “По света и у нас” на телевизионната легенда.

Бойко Василев, Невена Андонова, Бойко Станкушев, Евгения Атанасова, Весела Петрова, Борислав Зюмбюлев, Кристина Патрашкова, Антон Хекимян, Валерия Велева, Георги Любенов, Веселина Петракиева, Антон Стефанов, Венелина Гочева не бяха конкуренти в медийния бизнес, а колеги, които отдавна не си бяха говорили за професията.

Всички тук сте приятели, защото освен важните постове, които заемате, всеки от вас е играл значима роля в моя живот, обясни Иван Гарелов принципа, по който бе поканил в сградата на братя Диневи в София 90-те човека на своя юбилей и премиерата на книгата си “Рокендрол, шпионаж и... последен валс”.

Посрещна ги с новина - първият тираж с журналистическото му разследване за Мерзавеца - един от първите мениджъри на “Щурците”, е изчерпан за часове.

С необичайно заглавие е, но вие сте журналист и знаете как веднага да грабнете вниманието на читателите, каза Илияна Йотова. Даде и пример, като цитира думите му в интервю за “24 часа”, как книгата му е подредена като новинарска емисия. Самата тя журналист от “По света и у нас” на БНТ, обясни как най-важното се казва в първите 5 минути. Прави го и Гарелов в книгата си още с първото изречение “Не се чувствам част от едно изгубено поколение”.

Нямате основание да се чувствате така, още по-малко основание имат онези, които твърдят, че българите са изгубено поколение, убедена е вицепрезидентът.

И припомни онези 21 години, в които той е водещ на “Панорама” - отначало излъчвана в събота, после и в петък, а родителите казват на децата си: “Тихо, да чуем Гарелов”. Припомни и интервютата му, ценни с това, че в тях успява да покаже човека, който стои зад поста.

Много малко сред нас могат да го правят. Благодаря, учителю, че ме научи на този тип журналистика, благодаря за всичко, което направи за нас, и че продължаваш да ни даваш съвети, благодари Йотова и помоли телефонните разговори: Моето момиче, не си на прав път, или: Така се прави, да продължат още дълго. Гарелов да ѝ сочи или ъгъла, или славата.

Гарелов на 80? Дали не е фалшива новина?, пошегува се Илияна Йотова, удостоявайки Гарелов с плакета на вицепрезидента на Република България.

Напишете своята биография - това ще е урок за нашата професия, предложи Венелина Гочева, издател на “24 часа”. Като управител на на книгоиздателска къща “Труд” тя говори с респект към тв журналиста, направил своята успешна премиера като писател точно с тази медийна група. Гочева напомни за каузите на Иван Гарелов, когато заедно със Соломон Паси и “24 часа” канят папа Йоан Павел Втори в България и той наистина идва, въпреки че тогава никой не вярва в успеха на кампанията.

А темата за каузите на Иван Гарелов намери естествено продължение в думите на Западноевропейския митрополит Антоний, донесъл на рожденика икона на Богородица като дар от църквата “Успение на Пресвета Богородица” в Пампорово. Храмът бе изграден изцяло по инициатива на Гарелов.

Ковач на политически поколения - така Соломон Паси определи Гарелов и включи и себе си като политик, създаден от журналиста.

Нещо повече, легендарният тв водещ създава и политическа, и етническа институция с “Панорама”, която през 90-те години на миналия век успява да запази политическия и етническия мир у нас.

И в типичния си стил нарече Гарелов “класика като Анди Уорхол” и “неувяхващ като Мерилин Монро”. Затова му подари 4 негови портрета, създадени от изкуствен интелект на базата на снимките му, намерени в онлайн пространството - закачка с прочутата серия портрети на Мерилин Монро, нарисувана от Анди Уорхол.

Развеселен, Гарелов се обясни в приятелство на поета Александър Петров, написал едни от най-популярните текстове на рокпарчета от 90-те години. Впрочем самият Петров е добрият главен герой в книгата “Рокендрол, шпионаж и... последен валс”, както и автор на известната песен “Последен валс”. Другият литературен герой е Мерзавецът, донасял за музикантите от “Щурците” по време на Студената война.

С изкуството, което правехме, искахме да срещаме хората. Затова може би то е толкова живо и до днес, каза Александър Петров и така подкани приятелите на Гарелов - музиканти и рокаджии, да го поздравят с песен. Оги Цолов от “Фактор” и Боби Косатката от “Тангра” бяха сред първите.

Михаил Белчев разплака публиката с “Не остарявай, любов” и “Късна любов”, а Гарелов обясни колко много обича точно тези песни.

Никога не ви проговорих на ти, защото така е редно. Няма как да ви настигна, обясни, преди да запее, Тони Димитрова - също голяма приятелка на журналиста.

Бойко Василев - наследникът на Гарелов в “Панорама”, известен с певческите си умения, не посмя да вземе микрофона след звездите. Но пък обясни на публиката по какво се разпознава победата - по резултата: Ясно е, че опозицията винаги трябва да е на екрана, ясно е, че е добре винаги да си на мястото на събитието. Разбира се, че и плурализмът е задължителен. Но винаги трябва да има един човек, който да се пребори за тези неща, каза Василев с поклон към учителя си Гарелов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България

Тина спала с двойник на бразилския национал Бразилският модел Тина станала жертва на доста странна измама. Мадамата участва в "Биг Брадър" в родината си. Именно там разкрила, че е имала свалка за една нощ със звездата на "Тотнъм" и Бразилия Ричарлисон. Истината обаче се оказа различна - Тина преспала с двойник на футболиста