Историк от Харвард описва съветската доминация над Източна Европа

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13315431 www.24chasa.bg

Триумфът на Съветския съюз във Втората световна война, неговото израстване до суперсила в хода на студената война и скоропостижното му разпадане в края на ХХ век оставят трайна диря в съвременния свят. Следва еуфория от възстановената свобода, но колелото на историята пак се завърта и се стига до кървави конфликти.

В авторитетното си изследване “СССР и Източна Европа (1941-1991)” Марк Крамер, преподавател в Харвардския университет и всепризнат експерт по проблемите на студената война, СССР и Източния блок, представя и анализира различните измерения на продължилата повече от четири десетилетия съветска доминация над държавите от Източна Европа, насилствено изменила естествения ход на историческото им развитие.

Приносното издание, представено у нас от “Сиела”, се появява за пръв път за целия свят на български език. Чрез него Марк Крамер отговаря на въпросите защо ролята на преливането на почти революционна енергия от Източна Европа към СССР през 1989 – 1991 г. е често пренебрегвана или подценявана като фактор за разпадането на съветската империя. И защо отзвукът от рухването на източноевропейския комунизъм през 1989 г. значително усложнява задачата на Горбачов да запази целостта на Съветския съюз.

В девет мащабни глави, основани на респектиращ по обем, произход и характер архивен материал и отлично познаване на националните историографии, авторът описва създаването на комунистическия блок в Европа, разрива между Сталин и Тито и подготовката за съветското нападение над Югославия, в която на България е отредена ролята на основен плацдарм, сътресенията в средата на 50-те години, “Пражката пролет” и “Доктрината Брежнев”, кризата в Полша през 80-те години и последвалия крах на съветския лагер. В дълбочина са разгледани революционните промени от 1989 г., отражението им върху стабилността на Съветския съюз и провокираният от тях дебат за “загубата” на Източна Европа.

Книгата не само осветлява ключови събития от XX век, но също така помага на читателите да разберат кървавите войни на XXI век, включително войната на Русия в Украйна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият вратар на Испания и "Реал" (Мадрид) Икер Касияс заби нова журналистка. Красавицата се казва Ана Куилес и работи за италианския телевизионен канал Rai 2. Двамата се появяват за първи път заедно през 2019 г., когато журналистката прави филм за Икер след прекарания инфаркт. Постепенно двамата се сближават и италианските медии твърдят

Емили с тротинетката вдигна на крак цял етаж в столичен мол. Трансмомичето изважда спрей и заплашва да обгази всички, стана ясно от клип, качен в социалната мрежа. Според авторите на клипа действията на Емили не са провокирани с нищо от околните, но явно е под стрес и готова да атакува. Коментарите под публикацията не закъсняха

Спекула и кражби на хуманитарка  Алчността е безсмъртна! Звезда В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите  Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения. Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой