Глобалното затопляне - безлик враг, когото все още не познаваме

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13138540 www.24chasa.bg

За милиони хора по света през 2022 г. глобалното затопляне е реален и належащ проблем, който променя и влияе на настоящето им. Климатичните промени засягат геополитиката и икономиката, миграцията и здравеопазването, но за широката публика те сякаш остават безлик враг, когото все още не познаваме. 

Именно с отговорната задача да обогати разбирането ни за най-основната глобална заплаха на нашето време се захваща световноизвестният физик, космолог и популяризатор на науката д-р Лорънс Краус в ценното издание “Науката за климатичните промени”, което вече може да бъде намерено и на български език (ИК “Сиела”).

Познат на читателите у нас с книгата “Вселена от нищото” и известен съратник на Ричард Докинс в каузата за налагане на основан на науката и рационален мироглед в обществото, Лорънс Краус се заема накратко и ясно да представи най-фундаменталните факти за науката за изменението на климата както на специалисти, така и на незапознати с темата и терминологията читатели.

Увлекателна, премерена и все пак отправяща предупредителен вик, “Науката за климатичните промени” обяснява най-основните физични принципи, на които се базира науката за глобалното затопляне. Показва и ролята на човешката дейност като главна причина за изменението на климата, разглежда щетите, които вече сме причинили, и сценариите, които ни очакват, ако не променим курса на действията си. 

Макар да не разглежда глобалното затопляне като политически въпрос, книгата посочва как и най-консервативните прогнози за бъдещето са свързани с огромни проблеми за човечеството и заплаха за прехраната и подслона на стотици милиони хора. 

Но освен да предупреждава, най-важната цел на този фундаментален наръчник за климатичните промени е да покаже на читателите, че всички тези проблеми все още могат да бъдат избегнати или смекчени. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България