Йосиф Сърчаджиев разследва криминално изчезване на богата наследница

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12722291 www.24chasa.bg
Йосиф Сърчаджиев

Голям кеф ми е, че Йосиф Сърчаджиев намира енергия и настроение, за да режисира на сцената на Малък градски театър “Зад канала”. На него се гласува доверието да започне новия сезон с френска криминална пиеса от нашумелия в края на 90-те години на миналия век автор Робер Тома.

“Капан за самотен мъж” е качествен текст от склада на разследванията, който нито за минута не позволява на увлечената публика да познае кой е убиецът, преди да го оповести с гръм и трясък. Само ще допълня, че същият превод на Емил Лозев е поставен в Сатирата от Илия Добрев с участието на Стоянка Мутафова, Никола Анастасов, Невена Коканова, Коста Карагеоргиев, Краси Ранков. Игран е мечтаните 90 пъти.

Йосо прави сполучлив избор на актьори, макар че, където и да бодне в този театър, ще улучи добър актьор. Христо Пъдев показва с атрактивна ярост и уязвимост преживяванията на мъж, чиято съпруга е изчезнала безследно от седмици, а жената, която се появява като внезапно върнала се (Луиза Григорова-Макариев), не е неговата.

В разследването на инспектора (Стоян Младенов) сред присъстващите: свещеника (Владимир Димитров), медицинската сестра (Жени Александрова-Лечева) и бездомника (Емил Котев), случайно станал свидетел на брачното подписване между мъжа и жената, трябва да се докаже, че изчезналата, а не появилата се жена е истинската съпруга.

Примамката в тази интрига е огромно наследство на съпругата от неин починал роднина. Режисьорът е поискал от актьорите да не избързват в показваните емоции, за да няма двусмисленост или неясноти. Христо Пъдев наистина прави голяма роля с непрекъснатите обвинения срещу Луиза Григорова и с ужаса, че няма доказателства за готвената срещу него измама. Малки, но иконични жестове доказват, че абатът е съучастник на измамницата, а подкупът, даден от “фалшивата” съпруга на медсестрата, допълва образа на измамниците. Емил Котев, както винаги, е живописен и заразяващ.

Режисьорът е създал точно онова, което се е очаквало от него – качествен, интересен и увлекателен спектакъл. В живота на МГТ той ще дръпне в залата зрителите след лятната им почивка, преди Бина Харалампиева да гръмне с топа на “Червено и черно”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пред съдебната палата в София гъмжеше от любители на животните с плакати и искания за ефективна присъда на Захари Шулев. Много от тях присъстваха и в съдебната зала, където се гледаше мярката на обвиняемият мъчител на кучето Мечо. Съдът не уважи искането на обвиняемият, който остава засега в ареста. Снимка: България

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България