Какво да направим, ако детето ни боледува често

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12721755 www.24chasa.bg

Полезен наръчник, написан на достъпен език, с научни факти и нагледни примери

Какво да направим, ако детето ни боледува често? Как да го предпазим от болести? И всъщност колко често е “честото” боледуване от инфекции при най-малките? 

Това са някои от най-задаваните въпроси, които тревожат всеки родител, особено в сезона на настинките и грипа. За да отговори на тях, на пазара се появява ценното издание “Детският имунитет” от лекаря имунолог д-р Цветелина Великова под медицинската редакция на педиатъра д-р Снежина Лазова.

“Уважаеми читателю, в ръцете си държиш събрано любопитно познание за детския имунитет, достатъчно сериозно и задълбочено, за да бъде оценено високо от медицинските специалисти, но също така поднесено на достъпен и разбираем език за широката аудитория от заинтересовани родители и любители на познанието за човешкото тяло”, казва за изданието д-р Лазова.

“Детският имунитет” (изд. “Сиела”) е книга, предназначена за родители, която обобщава най-важната информация около въпросите, свързани с детската имунна система и с често болезнените и стресиращи срещи на децата с инфекции, но също и с алергии, автоимунни заболявания, имунодефицитни състояния.

С разбиране към притесненията на родителите, на достъпен език, но и с много научни факти и нагледни примери д-р Великова описва развитието на детската имунна система – още от утробата през първите месеци на живота и срещите с инфекциозни заболявания, ваксини и потенциални алергени.

Засегнати са теми като ползата от кърменето, влиянието на майчината имунна система, алергиите, честото боледуване при някои деца, ползата и потенциалните вреди от имуномодулатори и имуностимулатори, влиянието на времето за така наречените настинки, страховете от ваксините и някои митове, свързани с тях. 

Д-р Цветелина Великова е специалист клиничен имунолог в София. Компетенциите ѝ са в областта на диагностиката и проследяването на заболявания, свързани с имунната система. Тя има над 200 научни статии и е участвала в повече от 20 научни проекта.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С мъжки костюм се понесе из София Сара Драгулова. Мацката, която е гадже на Папи Ханс явно не е уцелила съвсем размера, защото дрехите са й леко големи. Или може би са на самия Папи? Това не пречи на Сара да изглежда супер секси. Снимки: България

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден