Много провокативен ще е “Орфей” на Йерней Лоренци, репетициите са в пълна тайна

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12720698 www.24chasa.bg
Деян Донков и Ненчо Костов по време на репетиция на спектакъла "Орфей"

Никой друг, освен актьорите и режисьора, няма достъп до залата, дори костюмите са скрити

Много провокативен и нетрадиционен ще бъде “Орфей” - спектакълът на словенския режисьор Йерней Лоренци в Народния театър, чиято премиера е на 11 и 12 октомври.

Поне такива са очакванията и в театъра, и на публиката, след като целият работен процес се държи в пълна тайна.

Дори не е известно разпределението на ролите между актьорите. Колегите им предполагат, че Деян Донков ще изиграе ролята на Орфей, и то без да каже нито една дума, докато е на сцената. Най-вероятно няма да има конкретни персонажи, а постановката ще бъде изцяло в стила на Лоренци - всички актьори заедно на сцената, седнали на столчета, и всеки от тях става тогава, когато има какво да каже. На този етап обаче всичко това са само спекулации.

Сигурни засега са единствено избраниците за спектакъла. Това са Деян Донков, Дарин Ангелов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Александра Василева, Василена Винченцо, Биляна Петринска, Гергана Змийчарова, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Жорета Николова, Стелиан Радев, Ненчо Костов и Димитър Николов. Те обаче няма да представят класическия текст за “Орфей”, разказват от театъра. Вместо това режисьорът е решил да заложи на своята интерпретация на историята и да се насочи към модерния театър, какъвто обича да прави. В Словения, Сърбия и Северна Македония често има подобен тип постановки, в които актьорите са без точно определени роли и всички заедно играят на сцената. 

По време на тайните репетиции в коридорите на театъра се чувало, че артистите пеят и свирят на различни музикални инструменти. Очевидно ще има цигулка и китара, защото били изискани от екипа. Другото сигурно е, че актьорите много се забавляват. Поне така дочували колегите им по време на почивките. Научили още, че актьорите в постановката определят режисьора като гениален и много се сближили с него. А именно това е сред запазените похвати на Лоренци - да създава силна връзка с актьорите. 

Всичко обаче се пази в такава тайна, че нито колеги, нито приятели са допускани в залата по време на репетиции. Не им е позволено дори да виждат костюмите. Шивачките само разказвали, че имат много работа, а в театъра всеки ден пристигали нови и различни платове. Единственото ясно е, че костюмите наистина ще са пищни.

Прослушването за актьори, състояло се през лятото, също е минало при затворени врати.

По принцип всеки нов режисьор, дошъл в Народния театър, сам прави кастинг за постановката си. В момента се подготвя и танцов спектакъл с румънската хореографка Андреа Гаврилиу, която е направила неколкодневен уъркшоп по танци. Именно на него е избрала кой да участва.

За режисьора Йерней Лоренци това е петата постановка на българска сцена. Последното му представление у нас е на театралния фестивал “Варненско лято” тази година. 

“Буря” по А. Островски, “Бесният локомотив” по Ст. Виткевич-Виткаци, “Илиада” по Омир и “Мъртвият идва за любимата си” по С. Макарович са поставените от него представления на наша сцена, а съвсем скоро сред тях ще бъде и авторският му спектакъл “Орфей”. Лоренци е носител на много театрални награди, сред които и европейската “Премио” за 2017 година.

Премиерата на “Орфей” ще бъде на 11 и 12 октомври в Народен театър “Иван Вазов”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пред съдебната палата в София гъмжеше от любители на животните с плакати и искания за ефективна присъда на Захари Шулев. Много от тях присъстваха и в съдебната зала, където се гледаше мярката на обвиняемият мъчител на кучето Мечо. Съдът не уважи искането на обвиняемият, който остава засега в ареста. Снимка: България

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България