Български фентъзи роман разкрива тайните на крепостта “Баба Вида”

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12141381 www.24chasa.bg

Симона Панова преплита предания и легенди с аромата на липи и вълшебство в дебюта си “Змей закрилник”

Изминало е хилядолетие, откакто кулите на “Баба Вида” разпростират сянката си над китния Видин. Но тяхната господарка – Вида, все още е там, за да го брани.

Някога царкинята започнала да линее заради любовта на змея Пламен. Тогава решила да го подлъже с измама и да го вгради в основите на крепостта си, за да закриля любимия ѝ град завинаги. С последния си дъх младият змей проклина нея и сестрите  ѝ  никога да не намерят покой.

Днес Вида е нащрек и готова за битка. Защото в нощта, бележеща изтичането на  хиляда години, змеят има шанс да се  освободи, ако  друг заеме мястото му.

А няколко видински деца ще се окажат насред истинска буря, в която  змейове, лами и самодиви  плетат заговори и интриги, а във всяка усмивка се крие  предателство.

Вдъхновен от някои от най-красивите български легенди и предания, романът “Змей закрилник” разказва фантастична история, в която странстват доблестни и коварни митични същества, смели и борбени царкини и тайнствени самодиви. История, в която предания и легенди се преплитат с аромат на липи и вълшебство.

Това е дебютният роман на 32-годишната Симона Панова, родена във Видин, за която изобщо не е случайно, че “Баба Вида” е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България, играла едновременно роля на отбранително съоръжение и на владетелска обител. Нещо повече, авторката е убедена, че в стените на този величествен паметник се крие истинска магия.

Легендата разказва, че няма нищо по-сигурно от крепост, пазена от змей закрилник, и че когато змей те обича, линееш, без значение дали отвръщаш на симпатиите му. Но когато на карта са заложени  животът  на смъртните и съдбата на един  град, древен като  Дунава, не ти остава нищо друго, освен да се изправиш срещу всяко древно проклятие, за да спасиш това, което обичаш.

В необикновената история, която разказва “Змей закрилник”, се срещат познати мотиви от българския фолклор, но и оригинални и интересни герои. Книгата излиза с логото на “Сиела”.

Симона Панова е родена през 1992 г. във Видин. Израснала е край Дунав, из величествените сенки на “Баба Вида” и приказните улички на “Калето”. Оттогава обожава легендите. Прекарвa осем години във Великобритания, където завършвa университета в Ланкастър със специалност “Реклама и маркетинг” и работи на различни административни длъжности. Но зовът на родния град се оказва по-силен и със своя роман тя показва огромната си обич към него.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България