Вижте райския остров Капрера, където преди 140 г. умира Джузепе Гарибалди

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11884803 www.24chasa.bg
Малкото островче Капрера, където умира Гарибалди Снимки: Инстаграм

Че Капрера е райско място с уникално море и цветове, го разбира навремето и Джузепе Гарибалди. Неслучайно най-изтъкнатият патриот, политик и генерал от италианското Възраждане избира островчето от архипелага Мадалена, до Сардиния, за мястото, където да прекара последните години от живота си.

На 2 юни 1882 г. в 18,22 часа в жилището си на остров Капрера месец преди да навърши 75 години умира Гарибалди. В последните дни от живота си е хранен изкуствено заради тежките усложнения от бронхит, от който страда. В завещанието си, копие от което се пази в къщата -музей на Гарибалди на острова,той изразява недвусмислено желанието си да бъде кремиран. Това обаче не е спазено. Тленните останки на патриота, положени в гранитна гробница, се пазят на Капрера.

Как революционерът стига до малкото островче с територия от 15,7 кв.км. на североизток от Сардиния?

Заради цветовете наричат тази част от острова „Таити”
Заради цветовете наричат тази част от острова „Таити”

В средата на XIX век, след дълго търсене на място, на което да избяга от римските интриги, Гарибалди се спира на Капрера. Той вече е посетил и други имения в Северна Сардиния, но по съвет на приятеля си – нотариусът Пиетри Сузини, политикът идва на Капрера през 1849 г. В периода между 1855 и 1856 г. изкупува половината остров. Гарибалди се ангажира да създаде земеделска ферма. Заедно със семейството си живее в т.нар. бяла къща, към която по-късно се прибавят и други постройки. За да си набави дървени плотове, които са му необходими за реализирането на малка конструкция, той отива с платноходна лодка чак до Ница. Натовареният с тежки материали съд – с дърво, желязо, вар, потъва на връщане от Генуа до скалистите брегове на Капрера.

Капрера е изключително див остров
Капрера е изключително див остров

Гарибалди „опитомява” дивия пейзаж на острова, засаждайки маслинови и плодни дървета, снабдява дори кухнята си с помпа за течаща вода.

 Леглото на Гарибалди в къщата-музей на острова
Леглото на Гарибалди в къщата-музей на острова

В продължение на 26 години Капрера е мястото, от което революционерът тръгва, и на което винаги се връща след многото си експедиции, включително и от Похода на хилядата, който освобождава Сицилия от бурбонския крал на Неапол.

Част от червената риза, един от символите на революционера. Тя напомня ризите на месарите в кланиците
Част от червената риза, един от символите на революционера. Тя напомня ризите на месарите в кланиците

След смъртта на Гарибалди островът минава под контрола на военноморските сили и отново става див. Капрера става ключово място за пристанището на Кралство Сардиния, което през 1887 г. изгражда крепостта Пунта Роса. За строителен материал се използват местният червен гранит и цимент.

Гробницата на Гарибалди на Капрера
Гробницата на Гарибалди на Капрера

Днес на Капрера живеят само няколко десетки жители, съсредоточени около прелестния залив от западната част на островчето.

От над 50 години във водите на архипелага Мадалена тренират членовете на Клуба по ветроходство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Влюбени като тинейджъри са Аня Пенчева и Ивайло К. Караньотов. Половинката на актрисата я чака като на първа среща след работа зад Народния театър, след което двамата се хващат за ръка и обикалят София. Да са живи и здрави! Снимки: България

Какво ново става в мрежата? Писал ли ми е някой на фейса? Такива въпроси вълнуват Дарин Ангелов дори когато е на улицата. Актьорът, който направи страхотни роли в "Под прикритие" и "Хъшове", не пуска телефона дори когато се разхожда. Снимки: България

Дали изглежда в перфектна форма, проверява дори на улицата Александра Богданска. Манекенката първо се гледа в кръгло огледало, след което си прави селфита. Така действат истинските професионалисти! Снимки: България