НХГ организира представяне на нашето участие на Венецианско биенале

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11628642 www.24chasa.bg
ТНационалната художествена галерия

Националната художествена галерия (НХГ) организира презентация на българското участие в 59-ата международна художествена изложба "Венецианско биенале"  на 25 май. Националното участие се организира от Министерството на културата (МК) и НХГ, пише БТА.

Участие в презентацията ще вземат Ирина Баткова, куратор на проекта "Ето къде си" / There You Are на художника Михаил Михайлов, комисарят на националното участие и директор на НХГ Яра Бубнова, и Мартина Стефанова, културен мениджър и журналист. Акцентът на презентацията ще бъде българският павилион, представен от Ирина Баткова.

За международният кураторски проект "Млякото на мечтите“ на артистичната директорка Чечилия Алемани ще разкаже Яра Бубнова. Мартина Стефанова ще направи обзор на някои международни павилиони, с фокус върху участието на балканските държави.

Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата избрана от куратора му и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. В настоящето издание са включени 80 национални участия, които се намират в историческите локации Джардини, Арсенале и в градската част на Венеция.

За първа година във Венецианското биенале участват пет нови държави - Камерун, Намибия, Непал, Оман и Уганда.

Настоящото национално представяне на България във Венецианското биенале е десетото участие след 1910, 1942, 1948, 1964, 1993, 1999, 2007, 2011, 2019. За втори път конкурсната процедура се провежда от назначеното от МК жури, което избра проекта на Михаил Михайлов. В каталогът на проекта са публикувани текстове на Джорджо Агамбен, Морис МерлоПонти, Михаил Михайлов и Ирина Баткова, приветствие на Илияна Йотова и увод на Яра Бубнова. Дизайнът е на Магдалина Станчева (Poststudio).

Както писа БТА, националното участие на България се реализира в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция, в квартала Сан Поло на канал Гранде, в близост до моста Риалто и е менажирано от Venice Art Factory.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки