Нова визия за творбите на Майстора ще представи галерията в Кюстендил

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10671443 www.24chasa.bg
“Мома със слънчогледи” от Владимир Димитров-Майстора - най-прекрасният букет за медиците, убедени са от НГ.

Галерията "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил е рамкирала 280 произведения на патрона си за изложбата, посветена 140-ата му годишнина, разказаха за БТА директорът на културния институт Валентин Господинов и уредникът Светла Александрова. Изложбата ще бъде експонирана в променена специално за целта галерия, а от фонда й ще бъдат извадени непознати за публиката творби на Владимир Димитров-Майстора. Ще бъде показан и процесът на създаването им.

Изложбата ще бъде открита на 1 февруари. Тогава ще бъде връчена и националната награда за живопис на името на Майстора.

"Решихме да направим нещо трайно, което ще остане дълго време във фонда ни и го правим изключително отговорно. Всички творби, които ще бъдат включени в изложбата, преминават през селекция, подбор, обсъждане. Целта е и самото кадриране на произведенията да бъде направено по възможно най-добрия начин. Няма да прилагаме стандартният начин на аранжиране на изложбата, защото от това боледуват много произведения и галерии", разказа за БТА директорът на художествената галерия Кюстендил Валентин Господинов.

Той посочи, че много посетители ще бъдат изненадани от експозицията, не само заради видимите неща в галерията. "Направихме изключително фина настройка на тази изложба - да бъдат показани произведения на Майстора, които никога не са били групирани и поднасяни по този начин. Ще изложим над 350 творби с претенцията, че няма да има нито една гостуваща", посочи Господинов.

В галерията в Кюстендил се прави пълно затъмняване

В момента в галерията в Кюстендил се прави пълно затъмняване. То е провокирано от факта, че в предстоящата изложба ще влязат творби, 3/4 от които са на хартиен носител и има опасност UV-лъчите, проникващи през остъкления таван на изложбените зали, да повредят хартията. Самата експозиция пък ще остане в залите на галерията в продължение на шест месеца.

"В голямата си част експозиционното пространство в момента е затъмнено, което вкарва една различна хармонична среда. Завършваме и голямото рамкиране, което започнахме преди изложбата", разказа Господинов.

Той посочи, че не винаги художествената галерия в Кюстендил е разполагала със средства, за да бъдат подменени рамките на произведенията от фонда й, а от друга страна пазарът в момента предлага и много по-богат избор на материали и възможности. "Естетиката, вкуса и начина на експониране също се променя с времето. Ако едно време се приемаше да бъде показана рисунка в паспарту под стъкло - беше възможно, достъпно и презентативно, но в момента вече не е така", уточни Господинов.

Галерията притежава най-богатата колекция на Майстора

"Подмяната на рамките се наложи най-вече заради обема на колекцията. Ние притежаваме най-голямата колекция на Майстора, почти 1300 работи. Най-много от тях са рисунките - с молив, цветни моливи, туш и акварел", посочи уредничката Светла Александрова. Тя допълни, че именно заради това този голям брой произведения през годините не е могъл да се постави в рамка и да се представи в изложба.

"Не че тези творби не са показвани никога, но не е било възможно да се рамкира и покаже всичко. Това, което правим в момента е една приемственост за представяне на колекцията, сама по себе си представляваща огромен труд по събирането й. Когато в началото екипът на галерията е поставял рамките на маслените произведения, на разположение е имало едни стандартни рамки, в които е трябвало да се вложи всяко едно произведение на Майстора. Нашата задача е да направим тези произведения видими. Защото понякога рамката пречи и дори променя виждането на творбата", разказа Александрова.

Екипът на художествената галерия в Кюстендил се е постарал да направи нова визия и на платната на Майстора, особено при портретите. В депата на галерията се съхранява голямо количество портретна живопис от зрелия му творчески период, които са рисувани от Майстора като поръчкови или от благодарност към благодетел.

Зрителите ще видят "лаборатория" на Майстора

"Постарахме да извадим от фонда неща, които зрителят да види като "лаборатория" на Майстора, като процес на създаване. Ако се вгледаме в живота му - това е цял един живот, посветен на изкуството, напълно съзнателно. Той е работил само това и е бил изключително продуктивен. Приемал е рисуването като работа, а за да направи една почивка е считал, че трябва да премине от точка "а" в точка "б". Разполагаме с множество вариации на рисунки с молив, с ангин и сме се постарали да извадим от всичките неща по нещо, за да могат зрителите да проследят тези етапи на създаване. Защото това, което виждаме изработено сякаш отведнъж, на един дъх, има съответната предистория", разказа още Александрова.

И Господинов, и Александрова са категорични, че въпреки трудната работа по подбора на изложбата, протекла с много спорове, проби, вглеждане, измерване на отстояния и пропорции, считат, че са били длъжни, от позицията на днешния ден, да покажат експозицията така, както го налага съвремието.

Майстора е от личностите, които продължават да ни учат

"Майстора е от личностите, които продължават да ни учат. Дори изваждането на самите произведения - на нещо, което което е оставено на заден план, показва, че има каузи, по които трябва да се работи и неща, които трябва да се довършат", казва Светла Александрова.

Предстоящата изложба, посветена на годишнината на Владимир Димитров-Майстора ще покаже само произведения от фонда на галерията в Кюстендил и едва между пет и седем негови картини от постоянната експозиция на галерията. "Всичко останало ще бъде поднесено по различен начин. Селекцията беше много трудна, за да се покажат непознатите работи в нова цялост. Ще покажем различни техники, тематични неща, периодика, но в момента на аранжирането, където е голямата магия, също много неща ще бъдат променени", сподели още Господинов.

Той уточни, че водещата идея за предстоящата изложба е да бъдат показани само творби, притежание на галерията, а в последствие да бъдат изваждани и "нови" произведения от фондовете й. "Целта ни е да видим нещо, което не сме забелязали дори и в депото на галерията, но да можем да го видим в залата, редом с другите творби. Тази експозиция е всъщност повече за виждането, за чувстването, за емоцията, която ще преживеем, още повече, че зрителите ще имат възможността за първи път да влязат в една друга галерия, друго пространство, защото светлината ще бъде променена. Като цяло искаме да насочим вглеждането в Майстора така, както не е правено досега", допълни Светла Александрова.

Националната награда за живопис на името на Майстора, която ще бъде връчена в деня на рождението на художника - 1 февруари, е учредена от Общината в Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 - от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодоров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер. Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, заряза суеверието и е с него в Париж. Рускинята ще подкрепя най-добрия ни тенисист по време на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Това ще е първата надпревара на българина по време на сезона на клей, на който тя ще присъства. Лолита пропусна всички турнири на червения корт в Европа

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България