Груба грешка при играта с котка е да ѝ отнемете победата

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10468619 www.24chasa.bg
Не е препоръчително и да принуждавате котката да играе, ако тя не иска. СНИМКА: РОЙТЕРС

Как да забавляваме домашния си любимец и за какво да внимаваме

Всички котки, независимо от възрастта и породата си, обичат да играят. Така се развиват физически и усъвършенстват естествените си инстинкти. Понякога се случва котката да игнорира избраните с любов нови играчки и да предпочита да се забавлява със своя човек. Как да забавляваме животното у дома?

С изключение на евентуално заболяване няма много причини, поради които котката да отказва игра. Възможно е да е вече твърде възрастна, всички налични играчки да са ѝ омръзнали или пък по-рано да сте допуснали грешки, докато се забавлявате заедно.

Ако животното просто е отегчено от играчката, опитайте се да я скриете за известно време. В този случай котката бързо ще забрави за нея и след няколко седмици може отново щастливо да се втурне към същата плюшена мишка. Може

да изваждате дадена

играчка само на празници

и така тя ще продължи да представлява интерес за домашния любимец. Алтернативен вариант е да закупите същата играчка, но нова. Кой знае какви спомени изникват покрай старата.

А ако котката изобщо не обръща внимание на новия подарък, то може просто да не харесва подобни играчки. Вашият домашен любимец си пада например по мишки, задвижвани с батерии, но флегматично се намества за сън върху възглавницата, когато търкулнете топка на пода. В крайна сметка, ако искате да забавлявате котката си, просто приемете нейните предпочитания! Най-добре е да разнообразите играта с нещо друго, например играчка за драскане и точене не нокти.

С възрастта котката става по-спокойна. За да продължите да се забавлявате заедно, опитайте система с награди и така да насърчите котката да бъде физически активна.

Има и няколко грешки, които трябва да избягваме. Първата и най-често срещана е, че някои хора използват ръцете или пръстите си, за да играят с котката. Този метод предизвиква съответния рефлекс у животното и то започва да възприема тялото на човека като плячка. Това неизбежно води до драскотини и ухапвания. Но всъщност

това, което се приема

за “агресивно поведение”

на животното, изобщо не е нападение,

а навика да драска и хапе по време на игра.

Проблемът тук се крие в избора на играчка, ролята на каквато изведнъж започна да играе човешкото тяло. Щом забележите, че вашият домашен любимец дебне ръката ви и скача да я хване в лапите и ноктите си, имате няколко варианта за действие. На първо място трябва отново да покажете на котката, че ръцете са източник на обич и изобщо не са играчка. Опитайте се да предизвикате неигривото настроение на котката в своя полза - погалете я, говорете тихо и нежно. Това бавно ще промени отношението ѝ към вас и тялото ви. Не дразнете котката с ръце или крака и не позволявайте на други да го правят. Ако котката започне да играе с ръцете ви, намерете заместител възможно най-бързо. Продължете играта, но с играчката. Само не дърпайте ръката си рязко - това може да накара котката да се втурне и да ви нарани силно.

Възпитайте навици у своето животно. По време на играта

котката развива разбиране

за това какво може

и не може да се прави,

когато общува с човек. Важно е да разбере, че ухапването на човек означава неприятности. Може например да издадете силен, плашещ звук по време на или веднага след ухапването.

Втората най-груба грешка е да се отнеме победата на котката. Тя играе не само за физическа активност, но и за награда! Не я изтощавайте, докато преследва слънчево зайче - дайте ѝ възможност да го “хване” и да се радва на победата. В противен случай такава игра бързо ще ѝ омръзне. Ето защо лазерчето с малката червена точка трябва да бъде “празнично” забавление, тъй като е невъзможно да се хване.

Също така, опитайте се да не люлеете играчката точно пред лицето на котката. По време на игра котките реагират по-добре на произволни движения по периферията на зрението си, така че се опитайте да привлечете вниманието ѝ някъде от разстояние, тихо шумолейки с играчка и предизвиквайки реакция от чувствителните уши.

Последната грешка е да принудите котката да играе, ако тя не иска. Тук собствениците често използват ръцете и пръстите си или пъхат играчка под носа на котката, което води до негативни спомени и отхвърлянето ѝ.

Опитайте се да не отвличате вниманието на котката си от важните мисли, които я занимават през деня върху меката възглавница и проучването на дома, което прави ежедневно.

Най-добрите условия

за игра са вечер, на

приглушена светлина

Малка тайна, която ще бъде полезна за собствениците на котки от всяка порода и възраст - позволете на животното да разбере, че инициативата принадлежи на него. Не се страхувайте да се преструвате, че вие следвате котката, а не тя вас, и ще се изненадате колко бързо в нея се пробужда интерес към активните игри.

Едни от най-популярните са игрите с преследване. По правило котката сама започва тази игра, подканвайки ви да се присъедините към нея. В онези моменти, когато котка изведнъж започне да “лети” от ъгъл до ъгъл, често си мислим, че тя е недоволна от нещо. Всъщност това е проява на добро настроение, което не трябва да се игнорира.

Ако имате желание и възможност да се включите в тази игра, то от вас се изисква много малко. Достатъчно е да се движите из апартамента след вашия домашен любимец,

като не забравяте

понякога да позволите

да бъдете заловен,

за да подчертаете неговото лидерство.

Голям интерес предизвикват и всички шумолящи игри. Достатъчно е да поставите хартиена торба на пода - най-вероятно заинтригуваният домашен любимец веднага ще дотича, привлечен от звука, и ще се напъха вътре да провери какво го предизвиква.

Класическа и пристрастяваща игра за котките са така наречените въдици. Такива се продават във всеки зоомагазин, но може и да си направите у дома, като просто завържете пухкава топка към конец и да я размърдате пред котката. Играчката може да се дърпа във въздуха и да се мести по пода - такава дейност ще завладее вашия домашен любимец за дълго време.

Която и игра да изберете, не забравяйте, че настроението на котката може да се променя също толкова често, колкото и при хората. Затова се вслушвайте в любимеца си и не настоявайте за игра, ако котката е решила, че моментът не е подходящ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подледният риболов на дупка у нас най-сетне потръгна. Сезонът тази зима закъсня доста, но ето че вече има стабилен лед. Костури и бабушки хващат рибари на поразия на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Ледената кора е с дебелина над 15 см, което гарантира сигурност. Именно там се проведе и първият кръг от държавния шампионат по подледен риболов

Джорджина Родригес продължава с разкритията за живота си с Кристиано Роналдо. Годеницата на звездата на "Манчестър Юнайтед" даде интимно интервю пред "Ел Паис", в което е изключително откровена. От следващия четвъртък по "Нетфликс" започва да се излъчва документален филм, посветен на нейния живот. Пред изданието Джорджина казва

Ивет Горанова накара цяла България да затаи дъх по време на финалния мач срещу украинката Анжелика Терлюга на олимпиадата в Токио, а после да бърше щастливи сълзи от златния медал. Заслужено спечели наградата "Спортист на годината", но няма никакво намерение да спира дотук. За какво мечтае Ивет Горанова, през какви трудности е минала