За 30-ата си годишнина издателство „Хермес” започва нова поредица „Седемте хълма” за историята на Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10459871 www.24chasa.bg
Стойо Вартоломеев показва корицата на първата книга от новата поредица, която ще е романизирана биография на Хр. Г. Данов.

 Хванах последния влак с вас, казал писателят Георги Мишев на Стойо Вартоломеев, който печата български автори в големи тиражи

На 30-ата си годишнина пловдивското издателство „Хермес” вече има план за следващите 30 и първа точка в него е новата поредица „Седемте хълма”, посветена на историята на Пловдив. Първото издание в нея ще е книгата на Димитър Мантов „Родолюбецът” – романизирана биография на големия издател Христо Г. Данов. Втората ще е „Да живее Съединението” на Георги Пашев. „Посягаме към книги, издавани преди 50-60-80 години, и се опитваме да възстановим историческата памет за Пловдив чрез словото. Едно е да четеш в учебника по история какво пише за Пловдив, друго е познанието да минава през художествения факт”, обясни собственикът на „Хермес” Стойо Вартоломеев. Издателството отбеляза годишнината си в къщата музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив, защото, по думите на Вартоломеев, тя е храм на българското книгоиздаване.

Първата книга на издателство „Хермес” е отпечатана на 20 ноември 1991 г. и е езотерична – „Тайнствените сили в природата” на Камий Фламарион. „Идеята ми даде пловдивският лекар д-р Тодор Янчев, който беше енциклопедист. Тогава нищо не разбирах от езотерика, но с годините се понаучих”, разказа Вартоломеев. Първите дни на издателството били трудни и на третия месец то било пред фалит, когато Вартоломеев решил да рискува с издаването на поредицата „31 забравени любовни романа”. „Тогава банките раздаваха куфарчета с пари, но не на такива като мен. И трябва много да вярваш, за да предприемеш такава стъпка, трябва да имаш нещо от Дон Кихот. Затова и до ден днешен това е една от трите книги, които са на особена почит в моя живот”, допълни издателят. Другите две са Библията и „Малкият принц”.

След успеха на забравените любовни сюжети издателството се обръща към нови романтични автори като Сандра Браун и Нора Робъртс, следва прескачането в други полета, както се изразява Вартоломеев. Това са детската и учебната литература, съвременните български и чужди автори. „Ние не просто издаваме една книга на някой роден автор, а всичко, написано от него. Така преди години Георги Мишев ми каза: ”Хванах последния влак с вас”, каза още Вартоломеев. „Хермес” издава в големи тиражи книгите на Блага Димитрова, Георги Божинов, Ивинела Самуилова и др. От „Калуня Каля” на Георги Божинов например са отпечанати 35 000 екземпляра.

На това издателство дължат известността си у нас писатели като Хорхе Букай и Жозе Родригеш душ Сантуш. Стойо Вартоломеев не може да отличи един или двама автори от издадените в 30-те години на „Хермес” творци и споделя, че винаги се е чудил на журитата в конкурси как сравняват различни книги и преценяват коя тежи повече.

Инициативите за 30-ата годишнина на „Хермес” са много. В пловдивския район „Тракия” вече е засадена алея от 60 липи с кътове за четене, а 10 библиотеки у нас ще получат по 300 книги като дарение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Петков (19) напуска "Левски", съобщи вчера "Гонг". Младежкият национал на България ще се събере с Борислав Цонев в "Черноморец" (Одеса). "Сините" са постигнали договорка за сделката с украинския клуб. Офанзивният футболист ще премине в редиците на "моряците" със свободен трансфер. Столичани запазват солиден процент при следваща продажба

- Кои са жените в живота на Илия Павлов - Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му - Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР