Разпуснатите коси на Ивет Добромирова се оплетоха непреходно в историята

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10416031 www.24chasa.bg
Ивет Добромирова СНИМКА: 24 часа

Пиарът на Лозан Панов първо му смени очилата, а след неуспеха му на изборите сравни своята със съдбата на Иван Костов

Чувството ѝ за значимост е още от 1992 г., когато стъпва в БНТ, и години по-късно ще напише класически донос срещу “24 часа” несъгласна, че не Милен Цветков, а тя измислила сутрешните блокове

Вижда заговори във всичко - дори Богомил Бонев е заподозрян (предупредена преди години от Бойко Рашков), че заплашва живота ѝ като вътрешен министър, защото не подлежала на цензура

За пореден път, без да искам, бях част от историята и много, ама много се гордея с това.

Чувството за непреходност е на Ивет Добромирова, а поводът да изрече тези думи е твърде незадоволителният резултат, постигнат от Лозан Панов в кандидатпрезидентската кампания, за която тя го съветва като неофициален негов пиар.

Катастрофалните 3,68%, или едва 98 500 души, гласували за Панов, трудно могат да бъдат определени като повод за гордост. Вероятно именно заради това пиар експертката публикува почти веднага след изборите дълго писмо във фейсбук, в което посочва като по списък

виновните за провала.

Сред които тя не е

Но пък там са лошите от ДБ, заявили се като опозиция на Лозан Панов веднага след първото му интервю, в което той определи Радев като “фалшив герой”. Тогава срещу него застанаха и 90% от инициативния му комитет, начело с всички от “Правосъдие за всеки”, пише Добромирова.

Сред лошите според нея са и онези, неразбрали, че акцент в кампанията са отговорното отношение към COVID и ваксинирането, както и краткото време, както и малкото пари - едва 50 000 лв. Че дори и самият Панов, не послушал пиарката, която още в началото се опитала да го разубеди да участва, защото “не излиза математиката”.

Но пък е факт, че всичко това е част от съвременната история на страната ни, в която и Добромирова има своята роля. И тя според нея очевидно не е малка, след като журналистката, позната преди години и от малкия екран, се съизмерва с Иван Костов. Също така очаквам Костов да ми прати теменужка, защото “Ивет е виновна” стана новото “Костов е виновен”. Но и това само по себе си е повод за гордост, пише още Добромирова във фейсбук.

В едно обаче е права - не е редно вината да се хвърля единствено и само върху пиара, даже не е редно изобщо той да бъде обвиняван за политическата немощ на партии и отделни личности. Но както казва университетският преподавател по журналистика Димитър Найденов, който е бил и политически пиар,

“политиците

печелят, пиарите

губят кампаниите”

Аз симпатизирам на колегата Ивет Добромирова, която направи една прилична, хубава кампания за Лозан Панов. Демонизирането на пиара никому няма да помогне. Виждаме как тя в момента е виновна за всичко според симпатизантите на загубилите. Но от нея в случая нищо не зависеше да покаже по-добър резултат на кандидатите си, смята Найденов.

Виновна или не, Добромирова успя да промени външния вид на кандидата си, като го накара да смени “това нещо, нещастно кацнало на носа му”. Дни преди старта на предизборната кампания тя попада на призив във фейсбук, отправен от оптика Мина Стоянова-Димитрова. Жената е готова да подари на кандидата Панов “адекватни очила, независимо от изхода на изборите”, след като го вижда по телевизията с “това нещо, нещастно кацнало на носа му, с безумно късите дръжки и трогателни размери, вероятно с древни прогресивни стъкла”.

И призивът се оказва чут от Ивет Добромирова, неофициално обявената пиарка на кандидата за “Дондуков” 2 и бивша говорителка на служебния кабинет на Марин Райков. Така Панов се е озовал на крака в оптиката на Мина Стоянова-Димитрова, откъдето си е тръгнал не само с нови очила, но и със симпатизанти. Както и с обилно отразяване от медиите.

Очилата сякаш

донесоха коренна

промяна у кандидата,

който охотно тръгна из тв студиа, а впоследствие пусна два дълги и много остри поста във фейсбук срещу ДБ. Нещо невиждано дотогава при него. И досега пиар експерти умуват дали това се дължи на съветите на Добромирова, или на съпругата му. Казват, че жената до него умее да го убеждава какво да прави, но същото май важало и за пиара му. Официално няма кой да го потвърди или отрече.

Маниерът на писане и говорене, както и острият тон обаче много наподобяват този на обвинения от прокуратурата Васил Божков по време на предишната кампания за парламентарните избори. Тогава се спекулираше, че негов пиар също е Добромирова, но официален, а и неофициален отговор на този въпрос няма и до днес.

Кариерата на Ивет Добромирова започва в БНТ през 1992 г., където тя работи в сутрешния съботен блок “Добро утро”, криминален репортер е в “По света и у нас”, един от водещите на “Денят започва”, репортер и редактор в “Панорама”. Впрочем чувството за собствената ѝ историческа значимост е още оттогава.

Влязох в телевизията във времето, в което революцията беше навсякъде и във всичко и всички я носехме в духа си, разказа тя преди няколко месеца в предаването “Отблизо” пред водещата Мира Добрева по БНТ. По думите ѝ работи в телевизията с каузата, че ние сме първите и от нас зависи да наложим стандартите в журналистиката и свободата на словото. Обяснява още, че това е времето, когато БНТ е най-голямата медия, гледат я близо 2 млн. души всеки ден и конкуренцията е много по-истинска, макар да е само между Канал 1 и Ефир 2 - програмите на самата телевизия.

По онова време в телевизията работи и един от най-добрите режисьори в цялата ѝ история - Хачо Бояджиев, който обаче често критикува Ивет: Не може с такава дълга пусната коса да излиза на екрана. Това разсейва зрителите и те гледат косата ѝ, без изобщо да чуват какво им говори. Дългата коса обаче остава нейна запазена марка и до ден днешен.

Журналистката продължава да нарича БНТ школа и семейство въпреки всички последвали разочарования по думите ѝ, за които не иска да говори. Но пък яростно защитава мястото си в историята на малкия екран.

Така преди години прати класически донос срещу репортер на “24 часа”, пропуснал в статия за Милен Цветков да отбележи как тя работи в първия сутрешен тв блок, който включва зрители в ефира директно по телефона. Статията е конкретно за Цветков и в нея се споменава, че той е човекът, първи започнал да използва с огромен успех тв разговорите със зрители на живо. Според Добромирова обаче историческата истина е друга и тя праща донос на английски до управителите на немската медийна група ВАЦ, която тогава е собственик на вестника. Не потърсва право на отговор, нито се свързва с редакцията или главния редактор. Не помисля и върху това защо всички са запомнили присъствието на Милен Цветков на екрана, но не и нейните разговори със зрителите.

Странно е, че Добромирова вижда заговори срещу себе си навсякъде и във всичко. През май тази година отново във фейсбук тя обяви, че като вътрешен министър Богомил Бонев (1997-1999) е искал да я уволнят от БНТ. Това ѝ било съобщено навремето от Бойко Рашков (служебния министър на вътрешните работи в момента), който дори ѝ обяснил, че животът ѝ е в опасност, тъй като не подлежала на цензура. Богомил Бонев, също достатъчно активен в социалната мрежа, веднага ѝ отговори с не особено любезни изрази как дори не знаел, че тя съществува.

След напускането на националната телевизия журналистката основава собствена компания за пиар. Става и говорител на служебното правителство на Марин Райков, назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев след първия кабинет на Бойко Борисов.

Активен участник е в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и е сред основателите на организацията “Протестна мрежа”. В същото време

клиент на нейната

пиарска компания

осигурява оградите,

вдигнати пред Народното събрание, за да разделят депутатите от протестиращите.

След като правителството на Орешарски пада от власт, Добромирова създава онлайн медията “Терминал 3”. Излиза от нея временно, докато работи като пиар за “Америка за България”, макар че тази ѝ позиция продължава едва няколко месеца - от март до ноември 2017 г.

През 2019 г. екипът на “Терминал 3” се разделя и Добромирова съобщава във фейсбук за новия сайт “ТерминалНО”, който по думите ѝ е естествено продължение на всичко онова, което е в основите на НОрешарски и Терминал 3. Според информация в медиите тогава е имало многократни опити за промяна на управлението на дружеството, което стопанисва медията.

Днес обаче сайтът “ТерминалНО” не съществува, а същевременно самата Добромирова обяви преди месеци по БНТ, че работи в “Терминал 3”. Той е поддържан спорадично, близо месец съдържанието там не е подновявано, а

най-изненадващото е,

че липсва

редакционен екип,

както и не пише кой

е собственик

на сайта. Анонимността е озадачаваща, след като по закон всяка медия - и онлайн също, трябва да притежава тези атрибути, които не само дават допълнителна информация, но са и част от прозрачността на медията.

“Терминал 3”

отсъства и от

регистъра на

медиите,

който вече трета година се поддържа от Министерството на културата и в който по закон всички медии са длъжни да подадат информация и да бъдат вписани.

В сигнал от 2016 г. на онлайн списанието dВерсия до Комисията за защита от дискриминация се посочва, че собственикът на уебсайта “Терминал 3” е Центърът за гражданска активност. Сигналът е срещу карикатура, публикувана в сайта, и е за дискриминация по етническа принадлежност.

Добромирова очевидно не се крие, както не крие и политическите си пристрастия, след като сама обяснява пред БНТ, че “Терминал 3” следва ценностите на медиите, които са наложени на Запад и чрез които явно дефинираш своята позиция по даден проблем. Винаги казваме, че “Терминал 3” подкрепя Трайчо Трайков за президент например, както и че подкрепя каузата на “Да, България”. По този начин нашата аудитория знае къде стоим ние и дали да ни потребява, казва пиарката пред БНТ.

И е искрена, когато признава, че без подкрепата на съпруга си “не бих могла да случа нищо от това, което съм направила в живота си”. Тя е заедно с Румен Василев, брата на тв водещия Бойко Василев, от 25 години. Имат дълга връзка, женят се едва през 2004 г., а отношенията им са прекрасни и до днес. “Много го обичам и съм такава, каквато съм, благодарение на него”, казва Добромирова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Със свежи наушници в минусовите температури се разхожда Искра Радева, установиха горещите папараци на "България Днес". Водещата, за която се говори, че скоро пак ще се върне на екран, обиколи София със своя приятелка и не спря да говори. Снимки: България

Диа Евтимова дълги години беше втора тенис ракета на България. Тя достигна до 145-о място в световната ранглиста. 34-годишната ветеранка беше съпродуцент на мотивираща песен за Новак Джокович, създадена от германския музикант Томи Рийв. Парчето се казва "King Nole". - Диа, как ви хрумна да продуцирате песента? - Идеята беше моя

С биричка поля в студа новите си кецове Христо Петков, забелязаха неподражаемите папараци на "България Днес". Актьорът, който се прочу с участието си в сериала "Дяволското гърло" и ролите си в Народния театър, получи съвсем нови маратонки и видимо бе доволен от това. Петков беше в компанията на любимата си - колежката му Лили Гелева