Кръщават градска алея в Албания на българската художничка Лика Янко

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10312922 www.24chasa.bg
Картина на Лика Янко

Министър Велислав Минеков е разговарял с албанската си колежка Елва Маргарити за активизиране на културното сътрудничество между двете страни. По време на краткото работно посещение на българския министър на културата в Албания той ще присъства на официалната церемония по именуване на централната алея в градския парк на албанския град Белш на българската художничка с албански корени Лика Янко, информират от Министерството на културата.

По време на срещата е била обсъдена и възможността за откриване на български културен център в Тирана на базата на междуправителствена спогодба с Албания, пише БТА. Ролята на културно-информационния център ще бъде да организира библиотеки и читални, да издава и внася публикации за развитието на културата и науката в своята държава и да поддържа обмена на филми и на телевизионни и радио програми. Освен това ще могат да се организират културни и образователни инициативи с цел по-добра взаимна информираност за културните постижения на страната.

По време на разговора с албанската си колежка министър Минеков е изразил и готовността на страната ни да подкрепи предложения на Албания за включване в световните листи на материалното и нематериалното културно наследство.

Министър Маргарити е запознала министър Минеков и с новите проекти за двора на сградата на Министерството на културата на Албания (бивша сграда на киностудио), който ще бъде със свободен достъп за младежите и жителите на столицата.

В програмата на българската делегация днес е предвидено и посещение на обновената сграда на Националната опера и балет в Тирана, както и на обекти в историческия център на албанската столица. Министър Маргарити е запознала министър Минеков с различни дейности по опазването на културното наследство в града.

Минеков ще бъде гост на официална церемония по закриване на проекта за изграждане на улично LED-осветление All-in One Solar LED Street Lights, финансиран от България в рамките на Официалната помощ за развитие. В програмата на българската делегация е включена и среща с кмета на град Белш, Ариф Тафани, както и среща в посолството ни с председатели на български дружества и членове на общността ни в Албания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в

На лов за стоки се впусна Митко Павлов. Водещият явно се е възползвал от Черния петък, защото беше изловен да си прибира пратка от фирма за куриерски услуги. Какво ли си е купил? Като гледаме пакета, ще да е нещо по-голямо. Снимки: България