In Memoriam: 70 платна и документална лента разказват притчите на Карабаджо

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10302061 www.24chasa.bg

Търново почита годишнината от рождението на художника Ганчо Карабаджаков, който си отиде през януари

Документален филм-портрет „Карабаджо“ и едноименна изложба, посветена на 70-тата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков ще бъдат представени в Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново на 28 октомври от 18 часа. Мястото за възпоменателната вечер не е избрано случайно – Карабаджаков бе директор на галерията, която бе и последната му кауза, припомнят от общината.

Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца, който трябваше да празнува на днешния ден. Пространството на обновената галерия ще покаже 70 създадени от него платна от средата на 70-те до края на 2020 година, предоставени от галерии от цялата страната и частни колекционери. Част от творбите от ранния му период ще бъдат представени за първи път пред публика. Картините са подбрани от екипи на галерията и курирани от доказания изкуствовед доц. д-р Ружа Маринска.

За творчеството му тя казва: „В панорамата на българското изкуство от последната четвърт на XX и началото на XXI век Ганчо Карабаджаков има свое заслужено място. Споделяйки интереса към старините, иконите, героите от миналото, характерен за мнозина от неговото поколение, той им даде свой личен, разпознаваем прочит. В почерка му има стилизация на формата, стремеж към синтетизъм и дозирана декоративност. Женските му образи са мечтателни и извисени, което ги отпраща към богородичния лик. Творчеството на Ганчо Карабаджаков от последните две десетилетия навлезе в света на притчите, приземени по нашенски, и на делника, видян във вселенски проекции. Гротеската и буйството на цвета завладяха картинното пространство. Душевен финес и интелигентност бележат и поредицата негови автопортрети, които историците на съвременното изкуство не трябва да забравят. Не на последно място този голям художник имаше характер – качество твърде рядко за тукашния климат“.

За творческия път и мястото на Ганчо Карабаджаков в съвременната българска живопис изкуствоведът разказва и в едночасовата лента, чиято премиера ще бъде същата вечер. Филмът-размисъл е за смисъла на творчеството и съществуването, в търсене на силата, движеща Твореца.

„Ганчо Карабаджаков остави своята притча, щастливци са онези, които ще открият кода“, споделят още от компанията реализирала заснемането. Зад него стоят режисьорът Теодора Андрецуди, операторът Даниел Делчунков, а монтажът е поверен на Цветомир Цанов. Лентата представя личността и творчеството на Ганчо Карабаджаков през спомените на негови съмишленици, съратници, приятели, роднини и колеги през последните 40 години. Сред тях са писателят Стефан Цанев, композиторът Митко Щерев, бившият ректор на Великотърновския университет проф. Иван Харалампиев, директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев, художниците проф. Вихрони Попнеделев и Васил Стоев. Използвани са архивни кадри и интервюта на художника.

Ретроспективната изложба ще остане в изложбеното пространство на галерията до Коледа, а филмът ще бъде показан в градовете, свързани с житейския и творчески път на Ганчо Карабаджаков - Ямбол, Пловдив, София.

Поредицата събития „In Memoriam“ ще продължи и през януари 2022 година. По повод годишнина от кончината на художника негови приятели имат идея да издадат и каталог.

По време на представянията ще бъдат спазени действащите към момента противоепидемични мерки.

Събитията са част от Културния календар на Община Велико Търново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Човек и добре да живее, се качва на такси дори когато цената му е вдигната. Това се случи на Любен Дилов-син, който, без да се притеснява от завишените тарифи на бакшишите, смело се повози из центъра на столицата само ден преди да завали снегът. След като се разплати, Дилов продължи с бодра крачка по задачки

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви често-често си намества очилата, докато обикаля из София, установиха трудолюбивите папараци на "България Днес". Водещата, която е и писателка, позната под името Станислава Кара, се запаси със сок и кафе, които й донесе колега с лъскава джипка. Станислава с наслада си пийна сока от морков

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България