Софийската опера и балет чества 90 години юбилей на маестро Борислав Иванов

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10260765 www.24chasa.bg
Маестро Борислав Иванов

На 27 октомври от 19 часа Софийската опера и балет ще отбележи 90-годишния юбилей на доайена сред българските диригенти - маестро Борислав Иванов, с концерта „Най-хубавото от Верди“. Маестрото е бил начело на Варненската, Софийската, Пловдивската опери, както и на редица престижни оперни фестивали в цял свят, припомниха от Операта.

Борислав Иванов поставя началото на оперните фестивали на остров Родос и на остров Кипър. Той е работил като главен музикален директор на операта в Анкара, заместник -генерален музикален директор и първи диригент на операта в Касел, Германия. Бил е генерален музикален директор на “Дас симфони оркестър” в Берлин.

Софийската опера и балет чества 90 години юбилей на маестро Борислав Иванов

За цялостната си творческа дейност Борислав Иванов има много награди. Между тях са: орден “Кирил и Методи”, почетната награда “Пловдив”, златен орден на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика и най-високото отличие на немското правителство “Кръст за заслуги” към културата на Германия.

Маестрото е работил с повече от три поколения български оперни певци. Смята, че талантът на повечето от тях е огромен, свидетелство затова е и уважението, на което те се радват по света.

В концерта „Най-хубавото от Верди“ в Софийската опера и балет ще участват солистите: Антония Иванова, Атанас Младенов, Александрина Стоянова-Андреева, Ангел Христов, Венцислав Анастасов, Веселин Михайлов, Габриела Георгиева, Диана Василева, Даниел Дамянов, Димитър Станчев, Иванка Нинова, Костадин Андреев, Кирил Манолов, Мартин Илиев, Николай Войнов, Радостина Николаева, Стефан Владимиров, Силвана Пръвчева.

Ще бъдат изпълнени откъси от оперите: „Набуко,“ „Трубадур“, „Травиата“, „Дон Карлос“, „Бал с маски“ и „Аида“.
Оркестър, хор и балет на Софийската опера.
Диригенти:
Борислав Иванов
Вилиана Вълчева
Режисьор:
Сребрина Соколова
Асистент-режисьор :
Вера Белева

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият футболист на Левски Симеон Славчев нервно обикаля около автомобила си, видя "България Днес". Атлетът е забелязан край столичен хотел, където паркира стария си джип и цъкайки си на телефона, се отправи към сградата. СНИМКИ: България

В забързаното си всекидневие певицата Сантра няма време за кулинарни подвизи в кухнята. Затова и е решила да се довери на едно от столичните заведения, откъдето си поръчва храна за вкъщи, видя "България днес". Хем става по-бързо, хем е по-лесно. Снимки: България

Актрисата Биляна Петринска излезе на разходка около Народния театър в столицата с фамозна леопардова блузка, която да се връзва с модерната й чанта, видя "България Днес". Петринска има няколко предстоящи постановки и използва свободното време да се зареди със слънчева енергия, докато разговаря по телефона