Ученици превзеха съдебните зали в Пловдив (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9793803 www.24chasa.bg
Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова връчи грамоти.

Пловдивски ученици влязоха в ролята на магистрати и превзеха съдебните зали в Пловдив. Това стана в Деня на отворените врати.

Шестокласници от ОУ "Княз Александър Първи" взеха участие в инициативата час на класа „Съдът отблизо“. Гимназисти от Търговската също бяха приветствани от председателите на Районния, Окръжния и Апелативния съд.
Поради проявения интерес часът на класа се проведе два пъти в един и същи ден. Председателите на трите съдилища Магдалина Иванова, Розалия Шейтанова Иван Калибацев разказаха на учениците как работят ръководените от тях съдилища и какви дела се гледат.
В ролята на учител влезе наказателният съдия Христо Крачолов. Той обясни какво символизира Темида – богинята на правосъдието, и защо на очите й има превръзка, а в ръцете си държи везна и меч. „Ако гледате репортаж по телевизията от съда, само по цвета на папките можете да разберете какво дело разглежда съдебният състав, тъй като червените са за наказателни, а зелените – за граждански“, каза съдията.
Служители на съдебна охрана пък демонстрираха пред учениците как се конвоират задържани и подсъдими. Пред учениците беше представен случай за грабеж на мобилен телефон от ученик в парка. Извършителят е арестуван по описание на жертвата пред полицията. Децата се включиха в разпознаване на „нападателя“. Служители на сектор "Базова научно-техническа лаборатория" /БНТЛ/ при ОДМВР – Пловдив, показаха на учениците как се снемат пръстови отпечатъци от веществено доказателство, открито на местопроизшествието. След това петима шестокласници облякоха черни тоги и застанаха на местата на съдебния състав в зала №1. Други влязоха в ролите на прокурори и адвокати. По време на „съдебния процес“ учениците задаваха въпроси на „подсъдимия“.
Председателите на трите съдилища наградиха с грамота всеки от шестокласниците за активно участие и отлично представяне в Час на класа „Съдът отблизо“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калин Терзийски пресича неправилно, забелязаха неуморимите папараци на "България Днес". Писателят мина не къде да е, а баш през жълтите павета между президентството и Министерския съвет, вместо да ползва подлеза. Добре поне, че се огледа на всички посоки! Снимки: "България

Чудо сътвориха родни певци! Представители на различните жанрове напълниха стадиона в Перник и пяха благотворително за 17-годишната Цвета, която е болна от левкемия. Преслава, Илиян Михов-Баровеца, Теди Александрова, Лорена, Десита, Емрах Стораро и Радко Петков представиха попфолка, от фолклора бяха Ива Давидова, Ана Мария и Нелина

Шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов бе щракнат от топфотографите на вестника да шофира сам новия си мерцедес на път за работа. "Спазвам правилата винаги, а колата ми не е нова", засмя се Милото, който обича правилото на Тузара от "Сексът и градът": "И по дънки да си, винаги трябва да имаш едно официално сако отгоре. Ей така, за класа"