Изпускат язовири, за да не прелеят, вецове работят с пълна мощност

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9702185 www.24chasa.bg
В събота екоминистърът Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите “Искър”, “Бели Искър” и “Белмекен” заради очакваното снеготопене.

Започва контролирано изпускане на софийския язовир “Искър” заради снеготопенето и очаквани валежи.

По тази причина министърът на околната среда Емил Димитров провери някои от водните обекти в събота, а след това издаде указания за вземане на мерки.

“Искър” е с наличен обем 524,9 млн. кубика, а с топенето на снега се очакват още 172,6 млн. куб. м. Затова в участъка до яз. “Панчарево” ще започне контролирано изпускане по река Искър. Допълнително ВЕЦ “Пасарел” и “Кокаляне” ще работят на пълна мощност. Същевременно е наредено да се поддържа свободен обем в “Бели Искър”, който да поеме допълнително вода при нужда.

В най-критично състояние е яз. “Асеновец”. ВиК - Сливен, смята, че съоръжението ще започне да прелива до 4-6 дни. Затова се нарежда на града да използва вода за пиене единствено от язовира и да не се ползват подземни водоизточници. Речното легло след язовирната стена било почистено и нямало опасност от наводнения, посочват от министерството.

Според указанието свободен обем трябва да се поддържа и в язовирите “Калин” и “Карагьол”, както и “Дяково”, при който също започва изпускане, а постъпващият приток ще се използва за производство на ток.

Изпускане започва и на “Христо Смирненски” и “Копринка”. В случай на увеличаване на притока в “Йовковци” и съответно т.нар. висока вълна, ВиК следва да уведоми населението и компетентните органи, за да не се допуска заплаха за хората.

От яз. “Студена” все още няма нужда от контролирано освобождаване на вода, но са взети мерки за ограничаване на притока.

За производство на електроенергия ще се използват и постъпващите излишни води в язовирите “Тополница”, “Жребчево” и “Копринка”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности