US разузнаването очаква разпад на държави до 2040 г. (графики)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9702036 www.24chasa.bg

Доклад за глобалните тенденции сочи, че пандемията е задълбочила икономическото неравенство

Американското разузнаване рисува мрачна картина на бъдещето на света в нов доклад “Глобални тенденции 2040”. В него се посочва, че пандемията от COVID-19 е задълбочила икономическото неравенство, изразходва правителствените ресурси и e разпалила националистическите настроения, съобщи Ройтерс.

Автор на доклада, изготвян на всеки 4 г., е Съветът на американското национално разузнаване. Документът е предназначен да помогне на политиците и гражданите да предвидят икономическите, екологичните, технологичните и демографските събития, които ще оформят света през идните 20 години.

Докладът тази година се фокусира силно върху въздействието на пандемията, наричайки я “най-значимия глобален разпад след Втората световна война, който ще има със сигурност здравословни, икономически, политически и отбранителни последици, които ще се развихрят през следващите години”.

Докладът

не е удобен за

четене, ако сте

политически

лидер

или международен дипломат - или се надявате да бъдете такъв през следващите години, отбелязва Би Би Си.

Експертите представят няколко сценария за това как може да изглежда светът през 2040 г. Най-оптимистичният е “ренесанс на демокрациите”. Според тази прогноза демократичните правителства ще се окажат “по-способни да насърчават научните изследвания и технологичните иновации, катализирайки икономически бум”. Това ще им позволи да се справят с напрежението на домашната сцена и да се противопоставят на международните съперници.

Най-песимистичният сценарий е “трагедия и мобилизация”. Тук се предвижда как COVID-19 и глобалното затопляне могат да опустошат световните доставки на храни, което да доведе до безредици, които ще убият хиляди.

В документа се разглеждат и различните фактори, влияещи на бъдещето, като политическата нестабилност.

“В много страни хората са песимистично настроени към бъдещето и стават все по-недоверчиви към лидерите и институциите, които според тях не могат или не желаят да се справят с разрушителните икономически, технологични и демографски тенденции”, предупреждава докладът. Според него хората отправят

все

по-разнообразни

изисквания към

правителствата

в момент, когато те са все по-ограничени в това, което могат да свършат.

Американското разузнаване смята, че това несъответствие между способностите на властите и очакванията на обществеността вероятно ще се разшири и ще доведе до по-голяма политическа нестабилност, включително нарастваща поляризация и популизъм в политическите системи, вълни на активност и протестни движения. В най-крайните случаи се очаква насилие, вътрешен конфликт или дори срив на държави.

“Гледайки напред, много демокрации вероятно ще бъдат уязвими за по-нататъшна ерозия и дори колапс”, предупреждава докладът и добавя, че този натиск ще засегне и авторитарните режими.

Въпреки че здравето, образованието и просперитетът на домакинствата са направили исторически подобрения през последните десетилетия, този напредък ще бъде трудно да се поддържа не само заради последиците от пандемията, но и от застаряващото население и потенциално по-бавния икономически растеж. Според анализаторите напредъкът в технологиите има потенциал за справяне с редица проблеми, включително изменението на климата и болестите, но може да предизвика и ново напрежение. 

Очакванията са съперничеството между Китай и водена от САЩ коалиция от западни държави вероятно да се засили, подхранвано от смяна на военните сили, демографските данни, технологиите и “засилването на разделението по отношение на моделите на управление”.

“Държавните и недържавните съперници ще се борят за лидерство и надмощие в науката и технологиите с потенциално каскадни рискове и последици за икономическата, военната и обществената сигурност”, се казва в доклада.

В международен план анализаторите очакват интензивността на конкуренцията за глобално влияние да достигне най-високото си ниво след студената война през следващите две десетилетия на фона на продължаващото

отслабване

на стария ред

Рискът от конфликт може да се увеличи, като става все по-трудно да се възпрепятства използването на нови оръжия. Джихадисткият тероризъм вероятно ще продължи, но има предупреждение, че крайните десни и леви терористи, насърчаващи проблеми като расизъм, екологичен и антиправителствен екстремизъм, могат да се възродят в Европа, Латинска Америка и Северна Америка. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности