Проектът за по-дълги мандати на шефовете на БНТ и БНР вече е в парламента

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9546282 www.24chasa.bg
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Мандатите на генералните директори на двете обществени медии БНТ и БНР да се увеличат от три на пет години. Толкова да са и мандатите на управителните им съвети. Такива промени се предвиждат в Закона за радио и телевизия. Проектът за тях бе внесен от Министерския съвет в Народното събрание във вторник, на 23 февруари.

Според източник от Комисията по културата и медиите правителството е задължено от Закона за държавния бюджет до 31 март да внесе промени в медийния закон заради финансирането на обществените медии.

Затова и промени са предвидени не само за мандатите на генералните директори, а и за начина на финансиране на обществените медии. Вместо субсидия Българската национална телевизия и Българското национално радио да получават трансфер от държавния бюджет. Той да се се определя всяка година за "компенсиране на нетните разходи от осъществяваните от БНР и БНТ медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга". Т.е. държавата вече няма да плаща на обществените медии за час програма, а според нетните им разходи.

Проектът на промените в закона предвижда един месец, след като той влезе в сила, настоящите генерални директори на БНТ и БНР да предложат на Съвета за електронни медии членове на управителни съвети, с които да довършат мандатите си. За шефа на БНР Андон Балтаков това ще е 2023 година, а за шефа на БНТ Емил Кошлуков - 2022 година.

Друга промяна в закона ще е генералните директори да не могат да заемат повече от два последователни мандата на тези постове.

И също така ако мандатът на генерален директор бъде прекратен, това да важи и за членовете на управителните съвети - те да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите управителни съвети. 

Според сегашния закон управителните съвети са с мандат, различен от този на генералния директор, поради което остават в ръководството дори и при предсрочно освобождаване на шефа на медията, който ги е избрал. В момента точно така управлява Андон Балтаков - с управителен съвет, избран от Светослав Костов, чийто мандат бе прекратен след безпрецедентното спиране на "Хоризонт".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С широки усмивки под февруарското слънце се появиха в спецсъда Маринела Арабаджиева и децата й Вълчо и Александра, видя "България Днес". Преди да влязат в залата за гледане на делото срещу Маринела, Вълчо и още шестима души за образуване и ръководене на организирана престъпна група, фамилията пи кафе и поговори на припек

Горчиво ще скандират съвсем скоро кака Лара и Владо Береану. Дъщеря им Бернарда се сгоди за приятеля си Сотир Мелев. По случай третата година от старта на тяхната връзка Сотир коленичи пред Бенджи и иска ръката й. За щастливото събитие се похвалиха и двамата актьори, като публикуваха снимка на пръстена в социалните мрежи. "3 години. Обичам

С пълна упойка вадят зъбите на Вили Кожухарова, добре е На поредната тежка операция се подложи уникалната Жена каучук - Вили Кожухарова, разказа тя пред "България Днес". 72-годишната вариететна актриса, която дълги години бе номер едно у нас и по света, претърпя сложна операция на зъбите. Сериозни проблеми налагат изваждането им и замяната им с