С PaperHive Александър Найденов свързва студенти и учени от целия свят

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8760637 www.24chasa.bg
Александър работи в Берлин, но прекарва всяко свободно време в София

Преди да основе свой проект, младежът помага за реализирането на много други

Предприемачеството е целият живот на Александър Найденов. Той допринася за реализирането на десетки проекти, а впоследствие сам създава компанията PaperHive, която помага на хиляди студенти и учени да се свържат помежду си и да обменят знания и идеи.

PaperHive е приложение, което дава достъп до научни статии и документи, които могат да се дискутират и четат съвместно от учени по целия свят. “Има голяма изолация в научната среда, всеки си работи над собствения труд, а някои теми са много нишови и сложни и често няма кой да ти помогне, ако не разбираш нещо. Това е валидно не само за студенти, но и за учени. Понякога

по дадена тема

работят само

два-три екипа

на другия

край на света

и никой друг. Затова искахме да пренесем комуникацията между тях в самите статии”, пояснява Александър. Така в рамките на даден документ се заформя форум. Всеки може да сподели вижданията и коментарите си публично или да работи скрито със собствения си екип.

Младият мъж завършва икономика и бизнес информатика в Германия. Там среща д-р Андре Гаул и през 2015 г. двамата стават съоснователи на софтуера. Първата година получават за него финансиране от немски университет и от държавата в размер от 150 хил. евро. А две години по-късно идеята им ги вкарва в класацията на “Форбс” 30 под 30 в Европа.

Приложението често помага на студенти. “Имаше случай, в който стотина студенти дискутират с професора си задачи от учебника по математика. Но най-големият ни успешен пример е най-иновативното издателство за лингвистика в света - Language Science Press, базирано в Берлин. То използваше нашата платформа за дискутиране и подобряване на разбирането на книги за лингвистика на всякакви езици. Но и за самото създаване на тези материали - хора от цял свят отиват в една книга, всеки чете една глава, вкарват подобрения. Върху една книга сме събирали над 1700 коментара”, разказва Александър.

Друг успех е работата им с двете най-големи научни издателства в света - Springer Nature и Elsevier. Бизнес моделът се базира на заплащане от страна на различни издателства за това, че използват услугата за разпространяване на съдържанието им. PaperHive работи и с библиотеки на университети, потребителите също могат да качват съдържание. А в същото време достъпът до всички налични статии за тях е безплатен, като

броят на

документите

достига 15 млн.

Александър обаче се оттегля от компанията в края на 2018 г., тъй като тя не е толкова финансово рентабилна. Приложението обаче продължава да е активно и до днес, за да помага на хората дори и без печалба.

Днес младежът живее едновременно в две столици - София и Берлин. На всеки две седмици пътува до Германия, където е базиран офисът му, а останалото време прекарва в родината.

Работата му в момента отново е в стартъп, този път обаче основан не от него. Той е търговски директор в GraphCMS - корпоративен софтуер за менажиране на съдържание. Системата предоставя на компании пространство, в което да създават свое съдържание - текст, видео, снимки. Оттам то се разпространява във всички канали на фирмата - различни сайтове, социални платформи и мобилни апликации, за да не се налага качването му в тях поотделно.

Александър откроява в германския начин на работа професионализма и отдадеността на това, което правиш. Но не приписва тези качества само на немците и смята, че те се наблюдават и в много български компании.

Макар той самият да не е работил в такава, е помогнал за създаването на редица проекти, които впоследствие прерастват в организации или бизнес начинания, чрез неправителствената организация “Обединени идеи за България”. Още 21-годишен студент, той и приятелите му наивно тръгват с една визия и идея да развият предприемачеството у нас.

И още с първия си опит успяват да

организират

форум с около

150 човека

Това са най-вече млади хора, които се събират на едно място, разделят се в тематични екипи и в рамките на 4 дни създават проект от нулата. Допълнително те могат да посетят обучение например по презентационни умения или маркетинг и реклама или да получат полезни контакти за развитието си.

Първата година екипът успява да получи дори малко финансиране за събитието, втората обаче го организират със собствени средства. “За много от нещата не ти трябва гръб или пари, за да направиш промяна, тя идва от енергията”, убеден е Александър.

От една от първите конференции води началото си проектът “Лечение без граници”. “Това е мрежа от вече над 200-300 доброволци из цяла Европа. Те са българи, обикновено студенти, които помагат на хора, отишли на лечение в чужбина. Те може да не знаят езика в дадената страна и някой от доброволците там им превежда при доктора или пък им помага да си намерят временно жилище. Това е уникална подкрепа”, разказва Александър.

Друг негов любим проект е “Подлезно”. “Екип от архитекти, урбанисти и дизайнери преобразяват подлези в София, а вече и в Пловдив. Те не само изчистват тези тъмни, страшни и понякога миризливи пространства, но и ги разкрасяват с картини, скулптури. Дават им имена - има кино, музикален, природен подлез”, обяснява Найденов. И си спомня, че още по време на форума екипът на “Подлезно” е обиколил подлезите в околността, свързал се е с дизайнери и дори е поискал от Столична община разрешение за преобразяването на градските пространства.

Той вярва, че с тези обучения екипът му не само помага на другите, но повлияват и на самите себе си и вкарват този опит в собствените си компании. Успех в тази посока постига не само той, а и приятелката му Татяна Миткова. Тя е една от основателките и управител на ClaimCompass - първата българска компания, която помага на самолетни пътници да потърсят правата си при проблем с полета.

“Предполагам, че е смесица между случайност и търсене - в един момент, като се подхлъзнеш на предприемаческата тема, продължава да си те влече. Непрекъснато виждаш проблеми или имаш идеи и искаш да ги преследваш.” Така Александър си обяснява защо винаги се занимава с нови проекти и стартъпи. Според него

у нас има

благоприятна

почва за

развитие на

предприемаческа

среда -

големият брой програмисти е много добра предпоставка, защото в днешно време повечето неща са свързани с технологиите. Има ги и хората с енергията и желанието за развитие. От друга страна, стандартът на живот в България е по-нисък, така че човек има по-малко да губи, ако рискува. А що се отнася до проблемите за решаване, те никога не свършват.

А1 Wallet
Един от най-удобните начини за плащане онлайн е дигиталният портфейл A1 Wallet. Той e безплатно мобилно приложение, с което смартфонът става портфейл. С него може да се плаща безконтактно
на POS терминал, да се изпращат и получават пари между потребителите в приложението безплатно. Позволява съхраняване на карти за лоялност в електронен вид и информира потребителя
за промоции в търговски вериги. A1 Wallet категоризира разходите на потребителя и така помага за управление на личния му бюджет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сам на заведение седна рапърът Кристо, видя "България Днес". След като нямаше с кого да си говори, певецът започна да се занимава с телефона си и дълго време не вдигаше глава. Кристо проведе и няколко телефонни разговора по време на самотното си седене зад масата. Снимки: България

Руската красавица Виктория Боня споделя леглото си с котарак, след като бе зарязана от Григор Димитров преди време. 41-годишната тв водеща, актриса и бизнес дама проговори за края на връзката си пред популярната платформа Premier. Оказа се, че двамата са били заедно близо година, като се криели. Отношенията им започнали през 2019-а

Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри се раздели с годеницата си Амбра Ангиолини. Двамата сложиха край на връзката си след 4 години заедно. За проблеми между тях се заговори още през лятото, но специалистът и актрисата категорично отрекоха. Спретнаха си и романтична ваканция на Капри. След това дори заживяха заедно в Милано