Интернет загря от търсещи с кого да изневерят

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8722246 www.24chasa.bg
Според редица проучвания телефонът е основно средство за поддържане на тайни връзки, след това са имейл и чатове. СНИМКА: РОЙТЕРС

Поставяне на телефона с екрана надолу издава кръшкачите

34-годишната Стейси се регистрира в сайта за изневери Ashley Madison малко преди Австралия да бъде блокирана заради епидемията от коронавирус. По това време тя дори не предполага колко важно за психическото ѝ състояние ще се окаже това решение. Стейси е американка и през 2016 г. се мести в Австралия при своя любим. Казва, че преди да го направи, сексът помежду им е страхотен, но малко след като стават семейство, мъжът ѝ изненадващо започва да го отбягва. “Беше сърцераздирателно. Опитвах да говорим по въпроса, но той обръщаше гръб и се преструваше, че спи. Работих усилено в продължение на още две години да оправя нещата, но след като не се получи, предложих отворен брак и в началото на тази година той се съгласи”, разказва Стейси пред “Сидни морнинг хералд”.

Когато всичко изглежда мрачно по време на самоизолацията, чрез сайта тя се запознава с мъж. Нещата помежду им бързо се развиват и даже пътува до неговия дом, за да се видят на живо. Сексът беше невероятен и рискът, че мога да бъда глобена за това шофиране, нарушавайки карантината, добави още тръпка, казва младата жена. Тя признава, че той не е единственият мъж, с когото общува. Около 15 са и вълнението, което пораждат разговорите с тях, много успешно я разсейват от мислите как всичко около нея се е срутило. Вече си е определила и някои правила. Сред тях са, че ще се среща само с нещастно женени и няма да приема сексуални контакти с бащи на малки деца, които изневеряват за първи път.

Стейси е сред многото жени и мъже по света, които през епидемията решават, че е време да потърсят сексуално щастие извън семейството. От Ashley Madison казват, че в някои дни са имали по 17 000 новорегистрирани клиенти, а общо те вече са около 65 млн. Сайтът е създаден в Канада през 2002 г. Призивът, който използва тогава, е: “Животът е кратък. Имайте афера”. През 2015 г. обаче го сменя, след като хакери успяват да откраднат всички лични данни на клиентите му, включително сексуални фантазии и информация за кредитни карти. За да спаси репутацията си, компанията подменя цялото ръководство и платформата, която предлага свързване на обвързани хора с други партньори.

Така тя отново се оказва сред онлайн лидерите, предлагащи възможност за изневяра по време на епидемията. “Никога досега не сме прекарвали толкова много време с половинките си, затворени между четири стени. Така че е нормално тази извънредна ситуация да ни кара да преразглеждаме своя житейски избор”, обяснява Пол Кийбъл, рекламен директор на Ashley Madison. По думите му, дори да няма шанс за физическо взаимодействие в краткосрочен план, повечето от клиентите им пак гледат на контактите, които осъществяват в сайта, като на изход, особено ако продължават да работят от вкъщи. В Ashley Madison до момента са регистрирани хора от 53 държави, но България не е сред тях. Има обаче гърци и румънци.

Тепърва учените ще проучват явлението “онлайн изневяра” в контекста на промените, които коронавирусът налага в начина на общуване. Американски изследователи вече направиха първи опит, анкетирайки анонимно онлайн 545 потребители точно на популярния канадски сайт. 81% от тях са казали, че са мъже, като средната им възраст е 49 г. От проведените интервюта учените са стигнали до заключението, че основният мотив за изневяра е неудовлетвореност от първата връзка, а не толкова интерес към нов партньор. Големият шок за тях бил да разберат, че мнозинството от клиентите на сайта просто търсят запознанства, а не сексуална афера. По тази причина е трябвало да изключат от проучването си 1485 души. Така че според тях е много прибързано да се каже, че COVID-19 е отприщил вълна от изневери заради прекалено дългото заседяване в интернет и скуката по време на изолацията. Затова експертите съветват да не се бърза със заключенията, ако някой установи, че партньорът му се интересува от подобни платформи или пък прекарва прекалено дълго в мрежата.

Австралийският психотерапевт Мелиса Ферари, която работи с проблемни двойки в Сидни повече от 20 г., казва, че понякога дори невинна промяна може да е сигнал за изневяра. “Когато партньорът ви внезапно започне да си оставя телефона с екрана надолу и го държи на безшумен режим, след като преди това никога не го е правил, това трябва да е червена лампичка за вас, че се опитва да скрие нещо”, обяснява тя. По думите ѝ, ако забелязвате такава промяна, вероятно сте пропуснали много други индикатори преди това, като например, че той е станал доста разсеян, спрял е да проявява интерес към вас не само в леглото, но и въобще какво правите, и държи да прави нещата по-независимо. Възможно е обаче да демонстрира и внезапно желание за повече секс в резултат на фантазии за някой друг, който в момента не е наличен.

Ферари подчертава, че пандемията засилва чувството за самота и нуждата от връзка. Затова тя не се учудва на увеличаващия се интерес към интернет платформи за запознанства през последните месеци, и то не само сред женените. Приложения като Hinge и Bumble, които не са насочени към обвързани, също регистрират скок на клиентите си между 23 и 70 на сто през месеците на пандемията.

Спорд Ферари това може да се дължи и на факта, че заради мерките за самоизолация хората имат повече време да се опознаят, преди да си определят първа среща в ресторант или нощен клуб, което ги прави по-спокойни да общуват, тъй като виждането лице в лице винаги е малко стресиращо. “Мисля, че сега е чудесно време за нови отношения, защото хората могат да се свързват по различен начин, а и се нуждаем от сигурност и безопасност, която обикновено свързваме с любовта”, обяснява австралийката. Тя съветва съмняващите се в изневяра първо да се доверят на собствената си интуиция, преди да решат да ровят в телефона на партньора си за доказателства, тъй като евентуална грешка може сериозно да подкопае доверието в отношенията. “Пандемията потопи всички ни в състояние на постоянна заплаха, засили желанието ни за безопасност и подхранва мотивацията ни да търсим любов. Така че е нормално да се запитаме дали имаме съвместимост с човека, с който сме се обвързали, и да му кажем, ако не се чувстваме достатъчно защитени с него”, допълва тя.

Тайван спира да праща в затвора за прелюбодейство

Конституционният съд на Тайван отмени наскоро закон, който предвиждаше до една година затвор за секс с лице, намиращо се в брак или извънбрачна сексуална връзка. Така страната стана третата в Азия, която декриминализира изневерите. Преди това Южна Корея и Индия отмениха аналогични закони.

“Законът за прелюбодейството даваше ограничена помощ за поддържането на брачните отношения. Намесата на държавната власт в браковете на хората всъщност оказва отрицателно въздействие върху брака”, обясни генералният секретар на тайванското правосъдно министерство Лин Хуейхуан. Той призна, че законът е бил в нарушение на сексуалната автономия на личността и сериозно е накърнявал личното пространство.

Само 12 дни след отмяната му потребителите от Тайван в платформата Ashely Madison се увеличават със 70% и вече има регистрирани 1,9 млн. души от страната. Над 50% от тях са на възраст между 30 и 49 г., което съвпада с първите години от брачния живот, тъй като тайванците се женят около 30-годишна възраст. Най-често срещаният катализатор сред мъжете за първа извънбрачна връзка е, че съпругата им е бременна и по тази причина не могат да имат редовни сексуални контакти. Жените, които са по-висок процент, са домакини. Те признават, че са по-податливи на депресия от стоенето вкъщи, и се насочват към платформата в търсене на промяна в начина на живот.

Тази реформа в Тайван бе предшествана от легализирането на еднополовите бракове миналата година. Настоящата тайванска президентка Цай Ингвен бе включила в кампанията си преди изборите през 2016 г. обещанието за равенство в браковете, припомня Ройтерс.

Прелюбодейството обаче продължава да се смята за престъпление на много други места по света, включително в някои американски щати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи