Каназирева: Замърсяването на река Кошовица е спряно

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8617864 www.24chasa.bg
Умряла риба в река Кошовица вдигна на крак институтициите

Експерти от областна администрация в Пловдив извършиха повторна проверка съвместно с Басейнова дирекция и РИОСВ в района на с. Старосел, където снощи бе установено замърсяване на река Кошовица и умряла риба. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя поясни, че реката е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник.

„Причината за замърсяването, установено от нашите експерти и екониспекцията, са отпадъчните води от дестилерия за преработка на етерично маслени култури, която няма разрешително за заустване в реката. Предприятието е ново, има подадени документи за дейност, но все още няма официално разрешително за работа" ,обясни областният управител.

Късно снощи са дадени предписания на собственика на предприятието да бъде незабавно преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица, за да се предотврати ново замърсяване.

Днес със заповед на директор на РИОСВ – Пловдив инж. Десислава Георгиева е ограничена производствената дейност на розоварната чрез принудително извеждане от експлоатация на помпена станция, към бетонов резервоар за отпадъчни води, с обем от 3000 куб. м. Поставена е пломба на крана на помпата за източване на производствените отпадъчни води.

Според експертите предприятието, преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото розоварната няма все още разрешително за заустване в реката. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква замърсяване на водата и измиране на рибата. Изпускането е преустановено, в момента водата в реката е чиста, но контролът ще продължи.

„Институциите реагираха бързо и действаха в пълна координация. Веднага след получваане на сигнала експерти от Областта, Басейнова дирекция и РИОСВ бяха на място на инцидента и днес ситуацията се нормализира, допълни Каназирева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане