Нови 8,7 млн. лв. неплатени данъци търси Горанов от милионерите Арабаджиеви (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8203606 www.24chasa.bg
Жоро Шопа (в средата) вече е в България.

Съдът не уважи искането на финансовото министерство да бъде граждански ищец, за да не се затрудни процесът. Ведомството може да заведе друго дело

Жоро Шопа, който криеше семейството в Испания, се прибра у нас, разследват го за пране на пари заедно с хотелиерите

Специализираният наказателен съд отказа на Министерството на финансите да бъде граждански ищец по делото срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина му Вълчо и още 5-има техни служители, обвинени за данъчни престъпления и пране на пари. Това се случи на разпоредителното заседание във вторник.

Сумата, която НАП търси от Арабаджиеви, е 8,7 млн. лв. Според съдия Христина Михайлова обаче това ще затрудни процеса, който е изключително сложен, а

материалите по

него са 418 тома

Министерството на финансите обаче може да води друго, вече гражданско дело, за сумата, с която е ощетена НАП от 2014 до 2018 г. Според адвокатите на Арабаджиеви те вече били погасили част от 8,7-те млн. лева, за които става дума в иска.

Преди месец антикорупционната комисия внесе дело в съда за отнемане на имущество от Арабаджиеви за 380 млн. лв. Те имат запори на хотели, лимузини, банкови сметки, фирмени дялове и други ценности.

Това дело обаче е отделно от наказателното, където прокуратурата ще доказва организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

До късно във вторник продължи разпоредителното заседание по делото срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още 5-има техни служители и счетоводители.

Главата на семейството беше

преместен от

една

болница в друга,

за да му направят изследвания.

Георги Семерджиев-Жоро Шопа, в къщата на когото Арабаджиеви бяха арестувани през март м.г. в Испания, вече се е върнал в България и е клиент на Специализираната прокуратура, научи “24 часа”. Той беше обвинен, че е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха доведени у нас с белезници през май, но Семерджиев остана в Испания. Районната прокуратура поиска той да бъде екстрадиран, но това така и не се случи. Още през август обаче делото е изпратено и преместено от районната прокуратура в специализираната, защото Жоро Шопа е разследван за пране на пари като член на престъпната група на Арабаджиеви.

Георги Семерджиев-

Жоро Шопа е

известен като

дясна ръка на

кокаиновия крал

Евелин

Банев-Брендо Двамата са от Тополовград. Никога обаче не е уличаван в престъпление. През 2014 г. Семерджиев беше мишена на атентат. Неизвестен го простреля пред хотела му в Лозенец, но оцеля. За покушението беше разследвана групата на Мила Георгиева.

Семерджиев е свързан със семейството на Ветко Арабаджиев от много години. През 2012 г. той беше кум на сватбата на дъщеря им Александра и Стайко Стайков, син на друг подсъдим голям бизнесмен - Миню Стайков.

Освен това синът на Жоро Шопа - Лоренцо и най-малкият син на Арабаджиеви - Вълчо,

бяха съдружници

в нощно

заведение,

а офисът им беше в хотел “Маринела”. Офисите там бяха претърсени на 31 август 2018 г. в началото на разследването за данъчни престъпления и пране на пари срещу Арабаджиеви. Тогава Жоро Шопа не беше обявен за издирване, но по-късно са събрани доказателства за участието му в групата.

Още от началото витаят съмнения, че залавянето на Арабаджиеви в къщата на Жоро Шопа не е случайно и че той е помогнал с информация на службите, че двамата се крият там. След като се е върнал у нас и се е явил в прокуратурата, за да му връчат обвиненията, той е освободен. Не е изключено по-късно обвиненията му да бъдат свалени и той да остане само свидетел.

Хотелът на фамилията в Пловдив

драстично смъкна цените

РАДКО ПАУНОВ,

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

Луксозният хотел “Марица” в Пловдив, собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви, е свалил чувствително цените и работи на пълни обороти. Зала за семинари за 100 души там се предлага срещу 140 лева за цял ден, докато в другите хотели в града от същия клас върви на цени между 300 и 400 евро. За сравнение комплексът на бившия кмет Иван Тотев - “Империал”, отдава помещение за такава цел срещу 720 лева.

“За изложенията на панаира сме пълни”, казаха от рецепцията на “Марица”. Обзавеждането вътре обаче не е подменяно и е от времето, когато фамилията беше във възхода си. Посетители забелязват, че липсва буквата М от надписа на фасадата и се чете “Арица”.

Въпреки всичко клиенти има. Преди десетина дни дори Корнелия Нинова го посети, за да направи среща с местния соцактив. Захванатият обаче преди десетилетие 13-етажен бизнесцентър на Ветко и Маринела, който е “залепен” до хотела им, все още не е завършен. Фасадата му е лъскава, но от 5-6 г. там изобщо не се работи и е запуснато. Вътре в двора на “Марица” в момента се вдига жилищна кооперация, установи репортерска проверка.

Другата “перла” от короната на фамилията - Захарният завод, е със замиращи функции. Навремето в него се работеше на три смени, а сега е само една - дневна. Произвеждат се малко артикули - предимно вафли, бисквити и бонбони. Останали са 50-ина работници и служители. “Наскоро съкратиха 20 души, предизвестията им изтичат на 4 март”, казаха от предприятието. Според работници сега за един месец произвеждали толкова, колкото преди пет-шест години за ден. Промишлените сгради са занемарени и личи, че от дълго време не е инвестирано в тях. Дворът пък е буренясъл.

Жив човек не се мярка и в централата на фирмата “Виктория груп”, която се намира на пъпа на Пловдив, на метри от Криминална полиция и църквата “Св. Петка”. Преди десетина години Ветко и Маринела всеки ден пристигаха и паркираха отпред ролс-ройса, казват търговци от близки магазини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха