Левон Хампарцумян: По-високи данъци при неефективна администрация е пълнене на каца без дъно

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14076322 www.24chasa.bg
Левон Хампарцумян КАДЪР: NOVA

Не трябва да се стига до по-високи данъци. По-високи данъци, наляти в неефективна администрация, означава пълнене на кацата без дъно. Така че усилията трябва да бъдат по-скоро да направим един консервативен бюджет и по-ефективно работеща администрация, защото тя няма нужда да се раздува, а това, което имаме - да си върши работата, защото в голямата си част е крайно неефективна. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян пред Нова тв.

Данъците всъщност подхранват - слагаме ги в една шапка, даваме ги на политиците, да ни върнат услугите - здравеопазване, образование. Затова трябва да има реалистичен бюджет, защото политиците ще трябва да решават две неща - първо, да направят консервативен бюджет, за да могат да се преследват икономическите цели на България и стабилната икономика, да дадат добра база за растеж, но трябва да мислят и как ще ги изберат пак, обясни Хампарцумян.

Цените на плодовете и зеленчуците като дойде сезона по естествен начин не само ще се успокоят, но и ще тръгнат надолу. Кой е казал, че трябва да ядем евтини зеленчуци посред зима, попита той.

Да се опитаме да стандартизираме и администрираме цени на хранителни продукти, е мисия невъзможна. Опитвано е в комунистическата система, но не работи добре, предупреди експертът.

Хампарцумян определи опитите да се наложи таван на цените и да се вкарат те в регулация чрез пуснатия сайт като: популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението, но резултатът в крайна сметка е, че цените са такива, каквито са.

Цената има най-различни компоненти - качество, удобство. Ако ще трябва за 20 стотинки да биеш 500 км - няма да се случи, коментира той новия сайт за сравняване на цените. Това ще е важно за някой студент, който пише курсова работа за цените, за научни и други цели, допълни той.

Истината е, че ние искаме ефективен пазар, а това означава висококачествени стоки, които конкурентно се предлагат и хората имат възможността да изберат. Защото хората са готови да платят премия за качество, обясни експертът.

Държавата трябва да контролира качеството - пестицид, нитрати, за което ние, потребителите, нямаме възможност да проверяваме, обясни Хампарцумян. Хубаво е в големия град да получим свежи земеделски продукти, но това не става от самосебе си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги