Крум Зарков: Зад всеки кабинет трябва да има ясно мнозинство, което го подкрепя

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13511307 www.24chasa.bg
Правосъдният министър Крум Зарков присъства на първата копка на затворническото общежитие в Бургас. Снимка: Авторът

"Зад всеки кабинет трябва да има ясно мнозинство, което го подкрепя. От там нататък, неговият профил може да варира с проектозадачите, които са му поставени и хората, които персонално участват. Но първоначалното условие е да има ясно политическо мнозинство". Така коментира служебният правосъден министър Крум Зарков в Бургас съставянето на евентуално "техническо" правителство.

Зарков не пожела да коментира възможността президентът Радев да връчи третия мандат на БСП, нито дали се вижда отново като министър в нов служебен кабинет.

В Бургас Зарков присъства на първата копка на затворническо общежитие от нов тип,  което ще служи за аклиматизация на затворници с дълъг стаж зад решетките преди да излязат на свобода.  

Попитан за исканията на надзирателите за по-добри условия на работа и заплащане, той заяви: "Никога не сме губили общ език с надзирателите, щастлив съм, че реформата се осъществи и вече всички работят по 12 часа. Подходили сме индивидуално, смените да бъдат най-добре от гледна точка на ефективността и живота на служителите. Тази отлагана с години реформа е факт. Следващите няколко месеца ще се докаже, че тя е много ефективна, включително за самите надзиратели".

Зарков уточни, че реформата ще има и важно финансово измерение. "Хората са най-важното нещо. Сградите ги строим, но ако няма доволни и мотивирани служители, няма да се получи. Работим непрекъснато за по-високи заплати в сектора, но не мога да се ангажирам с нещо конкретно", каза още служебният правосъден министър. И добави, че от  1 януари вече е в сила наредба за начина, по който се изплащат допълнителни възнаграждания за допълнителни резултати.

"Това е също нещо, което системата и хората в нея чакаха твърде дълго време. Досега можеше да се даде нещо допълнително, само ако преди това е имало нещо спестено. Сега, при постигнати резултати, тези средства са нормативно гарантирани. Но трябва да бъдат и финансово обезпечени и затова работим", уточни Зарков.

Как затворници с дълъг стаж зад решетките ще се готвят за живота навън в "къща на средата на пътя", която ще бъде изградена в Бургас - очаквайте подробности!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае