Христов: Доста необичайно е държавата да сключва договор с частна компания

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13186272 www.24chasa.bg
Служебният министър на енергетиката Росен Христов. СНИМКА: Николай Литов

Казва служебният министър на енергетиката по повод меморандума с Gemcopr

Доста необичайно е държавата да сключва договор с частна компания. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушване във временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков. По думите на Христов няма практика да се подписа такъв тип сътрудничества между държавата и частни компании в сферата на енергетиката. Министерството подписва подобни меморандуми със съответното министерство, уточни той.

Този меморандум е подписан от името на държавата България, а не от името на Министерството на енергетиката. Затова министърът на енергетика не е бил упълномощен да подпише съответния документ. Той е с изключително голям периметър на действие в сферата на енергетиката. Това дава предпоставка за голям обем информация за цялата енергетика на страната, допълни служебният министър.

Меморандумът е изготвен извън Министерството на енергетиката, добави Христов. Юристите в министерството не са участвали и не са били информирани за неговото изготвяне - те са научили за него от средствата за масова информация. Меморандумът не е бил и съгласуван в Министерството на енергетиката. Няма информация да е съгласуван и в другите министерства, допълни Росен Христов.

От събраната информация става ясно, че с част от държавните енергийни дружества е влизано в контакт, основно с искане за срещи в Българския енергиен холдинг (БЕХ). В "Булгаргаз" е искан голям обем информация. Също и в мини "Марица-Изток 3" след подписване на меморандума е направен в опит за събиране на информация. Мините са информирали БЕХ. Поискана е заповед за достъп от Министерството на финансите, но такава не е била предоставена. Впоследствие процедурата за събиране на информация не е била подновена. Подобна е ситуацията и с БЕХ, като там са поискани данни, включително и копия на паспортите. Служебният министър не уточни точно кой е поискал тази информация.

След вземането на решението за прекратяване на меморандума от министерството е изпратено писмо с искане за прекратяване по взаимно съгласие, отговор на което не е бил получен. Веднага след това е изпратено писмо с искане за едностранно прекратяване и от Gemcorp почти веднага са отговорили, че приемат прекратяването и нямат претенции. "Към момента считаме меморандума за прекратен", изтъкна служебният министър на енергетиката. Писмото, което е получено, е от Gemcorp Holdings Limited. От IP3 Corporation няма получено писмо.

По време на заседанието дойде бившият министър на енергетиката Александър Николов. Той бе помолен от председателя на временната комисия Десислава Трифонова да напусне залата. Това породи спор в залата, защото депутатът Венко Сабрутев от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ искаше да покани бившия енергиен министър. Според него всеки член на комисия може да покани на заседание отделни физически или юридически лица, имащи отношения по темата. В крайна сметка Александър Николов бе допуснат като гост на заседанието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Константин Асен поставя шестокрил ангел  Теодор Светослав е първият български владетел, който сече сребърни аспри  Средновековните ни царе поставят себе си върху българските монети, като ликовете им най-често стоят редом до Христос. В първия материал от поредицата "Тайната на българския лев" ви разказахме

С парти с най-близките си хора Тони Дачева отпразнува 56-ия си рожден ден. Торта, усмивки и добро настроение белязаха скромното тържество в тесен кръг. "Истинските неща са истински, защото се изживяват просто със сърце и душа! Благодаря на всички, които ми пожелахте толкова хубави неща, че направихте празника ми невероятен

Чалга дивата ДесиСлава изпраща есемеси за пострадалите от мега земетресението в Турция. Това разкри самата изпълнителка в профила си в Инстаграм. "Нека се помолим да има повече спасени хора!", написа ДесиСлава и показа снимка на телефона си, на която се вижда, че е изпратила редица мобилни съобщения