Демерджиев: Откакто съм министър, Вътрешна сигурност има разрешения за 24 СРС-та

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13146780 www.24chasa.bg
Иван Демерджиев

Откакто съм встъпил като министър на вътрешните работи на 2 август, дирекция Вътрешна сигурност е получила 24 разрешения за СРС. За първите 6 месеца са били само 8. Така вътрешният министър Иван Демерджиев отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски за работата на дирекцията.

Самият Терзийски посочи във въпроса си, че дирекцията се занималава с репресия на политически лица, вместо с проверка на служители на МВР. Демерджиев обаче не се съгласи и обясни, че има много такива. Напомни, че имало задържани и отстранени служители. Работело се активно по  линия на Гранична полиция. "Голяма част от ръководителите са уволнени или преместени. Самият директор бе уволнен", каза вътрешният министър. И посочи, че имало и преместени и махнати шефове по регионалните дирекции на Гранична полиция. Обясни и че искал спракви от Вътрешна сигурност при всяко назначение и повишаване.

Терзийски обаче го попита дали е правил проверка за заместник-директор на главна дирекция в МВР и дали назад в годините е съдействал за канал на мигранти. Демерджиев попита дали става въпрос за Гранична полиция, но Терзийски не уточни. Министърът обеща да направи проверка.

Той бе питан и дали промените в Наказателния кодекс, които предвиждат завишаване на наказанията на каналджиите, ще помогнат. Поводът за въпроса бяха гонките от последните дни и инцидентите през август и ноември, при които загинаха трима полицаи. Демерджиев отново посочи, че има само 158 ефективни присъди за каналджийство в последните 2 години. Останалите над 2000  случая завършили с глоба или споразумения. 

Когато платят глобата си, тези хора остават с още пари от незаконната си дейност и отново се връщат към нея, посочи Демерджиев. И обясни, че криминален контингент се преориентира към каналджийство. Такива например били дилирите. Причината била именно в ниските наказания. 

Министърът отнов изтъкна и че МВР предвижда да закупи по-бързи коли, за да може да настига каналджиите. Те вече ползвали по-мощни автомобили. 

Граничари пък му казали, че до 2009 година Гранична полиция била добре. След това започнало системно недофинансиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България

Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица демонстрира невероятна визия, а очевидно е и в крак с новите технологии, защото, докато се качва в колата си, ползва таблет. Снимки: България