Евродепутатите гласуват да не се приемат паспорти, издадени от Русия в окупираните региони

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13146353 www.24chasa.bg

Европейският парламент одобри решение да не се приемат паспорти и други документи за пътуване, издадени от Русия в незаконно окупираните региони на Украйна и Грузия, съобщават от пресслужбата на парламента.

Той одобри споразумението със Съвета относно неприемането на документи за пътуване, издадени от Русия в окупираните украински региони и в т.нар. отцепнически територии на Грузия, с цел издаване на визи или преминаване на външните граници на ЕС, с 531 гласа "за", 7 гласа "против" и 34 гласа "въздържал се".

Според предложението Комисията следва да се консултира с държавите членки на ЕС и да изготви списък на руските документи за пътуване, по-специално паспорти, които не следва да бъдат приемани. Въпреки това лицата, бягащи от конфликта в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

След гласуването докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар /С&Д, Испания/ заяви: "Европейският парламент се ангажира да направи всичко възможно, за да продължи да оказва натиск върху Русия чрез правни и политически средства, за да се увери, че Путин ще плати висока цена за тази незаконна война и за международните престъпления, извършени срещу Украйна и нейния народ."

След като решението бъде официално прието и от Съвета и публикувано в Официален вестник на ЕС, то ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му.

Русия издава паспорти на жителите на Крим от незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. и в момента прави това и в други неконтролирани от правителството райони на Украйна. Неприемането на тези руски паспорти ще се прилага, когато някой поиска виза за влизане в ЕС или когато пресича външните граници на ЕС.

Според Комисията почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руски паспорти, издадени в окупирани чуждестранни региони. Целта на предложението е да се постигне правна сигурност и координиран, последователен подход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С метро ходи на работа Николай Денков. Бившият образователен министър няма проблеми да се повози на подземната железница, стиснал предварително принтиран документ в ръка. Снимки: България

Голям речен шаран се закачи на въдицата на късметлия, борят го над половин час Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България