Сърбия готова да внася неруски петрол

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12728238 www.24chasa.bg

Министърът на минната промишленост и енергетиката в сръбското правителство Зорана Михайлович каза днес преди началото на конференцията за предприемачеството в Сърбия в Сръбската търговска камара, че няма значение дали Сърбия е трябвало да бъде освободена от забраната за вноса на руски петрол с осмия пакет санкции на ЕС срещу Русия и дали някой е попречил на това, защото страната и енергийната компания НИС (Нафтена индустия Сърбие) са се подготвили да внасят петрол от други страни, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Тя не пожела да коментира твърденията в медиите, че Хърватия, заедно с някои други страни членки на ЕС, са попречили в осмия пакет от санкции Сърбия да бъде освободена от забраната за внос на петрол от Руската федерация.

Още през май имаше ясно съобщение, че с този пакет от санкции Сърбия няма да може да внася руски петрол от ноември, а дори и тогава внасяше малко руски, малко друг, а 20 процента беше сръбският петрол от Велебит. Всичко зависеше от цената, каза тя.

Тя обясни, че през предходните месеци е имало диверсификация на вноса в зависимост от цената на суровия петрол на световния пазар.

В момента, в който започна войната в Украйна, руският петрол имаше по-ниска цена и тогава НИС внесе повече руски петрол. НИС се готви от месеци да внася 80 процента неруски петрол, а 20 процента ще преработва сръбския петрол от Велебит, който е един от най-качествените в света, каза Михайлович.

Тя подчерта, че за Сърбия няма значение дали някой се е опитал да предотврати или да позволи на Сърбия да бъде освободена от ембаргото върху руския петрол в осмия пакет санкции на ЕС.

Ние изобщо не разчитахме на руски петрол и от първия момент разчитахме да нямаме руски петрол от 1 ноември, повтори Михайлович.

На въпрос дали "Нафтена индустия Сърбие" ще купува сега саудитски петрол, тя отговори, че това зависи от цената.

Доколкото знаем от НИС, всичко е отворено, има иракски петрол от Киркук, може и саудитски, въпросът е в цената, заяви Михайлович.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Внимателен пешеходец е Христо Мутафчиев. С помощта на бастун шефът на артистите внимателно се оглежда на всички посоки, преди да пресече улицата. Снимки: България

С "Бентли" се придвижва из София Красьо Черния. Добилият популярност преди години мъж очевидно се справя повече от добре в бизнеса и може да си позволи да ползва скъпарско возило. Снимки: България

Младо момче помага на Йорданка Христова. Знаменитата певица демонстрира невероятна визия, а очевидно е и в крак с новите технологии, защото, докато се качва в колата си, ползва таблет. Снимки: България