Руският посланик привикан в Букурещ заради анексирането на част от Украйна

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12727942 www.24chasa.bg

Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин е бил извикан в понеделник в министерството на външните работи по нареждане на министър Богдан Ауреску след незаконното анексиране на украинските региони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие от Руската федерация. Това съобщи румънското министерство на външните работи за телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

По този повод Румъния е потвърдила още веднъж "позицията си на твърдо осъждане на т.нар. "споразумения" за влизане в състава на Руската федерация на четирите украински региона, намиращи се под незаконната окупация на руските войски".

"По разпореждане на министъра на външните работи Богдан Ауреску посланикът на Руската федерация в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан в понеделник, 3 октомври 2022 г., в министерството на външните работи във връзка с действията на Руската федерация за анексиране на украинските области Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие", посочи министерството.

То уточни, че извикването на руския посланик е било част от координиран на нивото на ЕС ход, целящ да предаде ясно послание за осъждане на неотдавнашните действия на ескалация от страна на Русия.

Румънският държавен секретар във външното министерство Юлиан Фота е подчертал пред руския посланик "дълбоко незаконния и нелегитимен характер" на действията на Кремъл в опита му да оправдае незаконната военна окупация над територии, принадлежащи на суверенна държава, чрез грубо нарушение на принципите на международното право, на Хартата на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Той е подчертал, че незаконното анексиране чрез използването на сила на територии на друга страна никога няма да бъде признато от Румъния или от която и да е членка на ЕС и НАТО.

В заключение румънският официален представител е подчертал отново твърдата подкрепа на Румъния към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, посочи министерството за Диджи 24.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България