Радио Китай: Около 80% от жените в провинция Джъдзян познават законовите си права

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11967935 www.24chasa.bg

70% не са съгласни да се подчиняват на мъжете си, показва проучване

Образованието на жените в провинция Джъдзян, Източен Китай, се е подобрило значително през последното десетилетие, като делът на младите жени, получаващи висше образование, надхвърля този на мъжете, според четвъртото проучване за социалния статус на китайските жени, публикувано вчера от Джъдзянската федерация на жените.

Проучването показва, че познанията на жените за върховенството на закона и равенството между половете се е повишило и 58,9 процента от анкетираните не са съгласни, че „мъжете трябва да се занимават с обществени дела, а жените със семейството“. В същото време 85,7 процента не са съгласни с твърдението, че „отговорността на майката е да се грижи за децата“, а близо 70 процента не са съгласни, че „съпругите трябва да се подчиняват на мъжете си у дома“.

Според проучването, работещите жени на възраст между 18 и 64 години представляват 41,9 процента от заетите в провинция Джъдзян. Две трети от жените там работят, като процентът им е относително балансиран между градските и селските райони.

Жените също така поемат повече семейни отговорности, докато са на работа. Работещите жени са заети средно по 629 минути през делничните дни, от които 508 минути са платени. Домакинска работа, като грижа за членовете на семейството, готвене, почистване и ежедневно пазаруване, им отнема средно по 120 минути.

По отношение на образованието жените на възраст от 18 до 64 години в Джъдзян имат средно 8,95 години училищно образование, включително 9,49 години за градските жители и 7,56 години за селските.

Около 80 процента от анкетираните познават Закона за защита правата и интересите на жените, Закона за борба с домашното насилие, Закона за брака и Закона за наследството. Сред всички анкетирани 94,3 процента са съгласни, че „жените са не по-малко способни от мъжете“, а 96,4 процента са съгласни, че „за жените е важно да имат доходоносна работа“. Освен това 95 процента от анкетираните смятат, че „мъжете трябва да балансират семейството и работата“.

Според проучването делът на съпрузите, които споделят домакинската работа, се е увеличил през последното десетилетие. Повече от 70% от жените са доволни от брачния си живот и отношенията между съпрузите като цяло се възприемат като хармонични и равноправни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки