Доц. Киселова: Не е говорено да съм служебен министър на правосъдието, но отговарям на условията

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11936664 www.24chasa.bg
Доц. Наталия Киселова Кадър: Нова тв

"Когато говорим за правителство, което се формира от парламента или президента, е много важно хората, които се поканват, да знаят какво трябва да свършат". Това каза по NOVA NEWS преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова. На въпрос дали с нея е говорено да поеме поста служебен министър на правосъдието, тя обясни: "Краткият отговор е не, но ако трябва да се пошегувам, ще кажа, че отговарям на условията за министър".

Доц. Киселова коментира настоящата политическа ситуация от гледна точка на процедурите. "Решението за избиране на правителство се приема с обикновено мнозинство, което означава повече от половината при наличието на кворум. Тоест могат и с 62 гласа, ако влязат 121 народни представители. Ротацията или напускането не се отразяват на кворума, той е 121", уточни тя.

"Свидетели сме на сравнително стриктно спазване на процедурата", допълни още доц. Киселова. Според нея първата възможна дата за избори е 18 септември, каквато е посочил и президентът Румен Радев в случай, че не се стигне до съставяне на кабинет при настоящия парламент.

Киселова коментира и изгонването на руските дипломати: „Проблемът не е в ДАНС, а в дейността на политиците, защото беше избързано и не беше направено по най-елегантния начин, за да може да се намали броя на служителите в посолството и от друга страна да не се влошават отношенията повече. Защото те са все пак в по-студен мир, да го наречем,” посочи тя.

Според нея Виенската конвенция не говори за реципрочност от гледна точка на това колкото служители в дипломатическата мисия са от едната страна, толкова да са от другата, а е въпрос на съгласие и преценка на приемащата страна. „И тъй като в миналото ние сме разрешили, сега да искаме да намаляваме по този начин без това да е обосновано, ми се струва прибързано".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки