Прецедент! След три опита СЕМ не избра генерален директор на БНТ. Ще има нов конкурс (Обновена)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11916226 www.24chasa.bg
Членовете на СЕМ Габриела Наплатанова, Симона Велева, Соня Момчилова, Пролет Велкова и Галина Георгиева (от ляво на дясно) СНИМКА: Николай Литов

Още преди месец имаше слух, че избор няма да има, за да продължи да управлява Кошлуков, каза Пролет Велкова

Глупост е да повтаряш едно и също действие и да се надяваш на различен резултат, смята председателят на съвета Соня Момчилова

След три поредни гласувания Съветът за електронни медии не успя да избере генерален директор на БНТ, което се случва за първи път в историята на съвета. Затова предстои нов конкурс.

Третото гласуване на СЕМ повтори второто и отново Сашо Диков получи два гласа, Емил Кошлуков - един, Венелин Петков - два.

Председателят на съвета Соня Момчилова прекрати процедурата и обяви, че новият конкурс ще бъде обявен още на следващото заседание.

Според Момчилова нищо лошо не се е случило. Напротив, СЕМ ще продължи да отстоява съдържанието на определението независим регулатор. Глупост е да извършваш едни и същи действия и да очакваш различен резултат, каза тя.

По думите й конкурсът е показал, че българската медийна среда е болна и затова са нужни други принципи и прийоми. Иска й се други телевизионери и лидери да получат кураж, за да се явят на следващия конкурс.

"Не се гордея, не мисля, че е в обществен интерес и с решението си не правим услуга нито на БНТ, нито на СЕМ", каза Пролет Велкова. Тя обясни, че още преди месец е чула слух, че няма да има избор на генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков. "Казах си, че не е възможно подобно интригантстване, но днес се случи точно това", обясни тя. Според нея потвърждаването му е силно симптоматично, а Велкова е смутена доколко са автономни гласовете в СЕМ.

Разказа още, че в съвета почти били готови да не допуснат Кошлуков до изслушване след искане от различни интелектуалци. Отказали се след консултация с юристи, които им обяснили, че подобно решение вероятно ще бъде обжалвано и може да "завихри юридическа спирала, която да навреди на БНТ".

"Сега се питам къде са днес нашите основания, кой ги разпиля, защото предстои Кошлуков да управлява БНТ неясно колко още напред, може и до следващ конкурс, може и по-нататък. Всички знаете, че се задават избори", каза Велкова.

Момчилова опонира, че още на онзи разговор самата Велкова е оттеглила решението си и се е разколебала. Допълни и че през последния един час Велкова се е опитала да повлияе върху решението на член от съвета. Велкова обаче уточни, че е убеждавала.

"Новият състав на СЕМ не произведе избор", включи се Галина Георгиева, която е единствена от предишния състав и само тя гласува за Кошлуков.

"С което аз лично се гордея", каза Момчилова и закри заседанието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Протестът ни беше основателен, категоричен е Ивков "Левски" няма да се разделя с основни футболисти през лятото. "Сините" не смятат да продават до края на трансферния прозорец, който затваря на 6 септември. Причините за това решение са две. Първата е, че има няколко играчи, с които клубът не иска да се разделя

Рускинята се хвали с нова прическа Малко сладко кученце утешава Лолита Османова. Гаджето на Григор Димитров гушка бяло пале, докато българинът е плътно до старата си тръпка и сегашна добра приятелка Серина Уилямс. През последните няколко седмици Гришо и Лолита бяха далеч един от друг, тъй като най-добрият ни тенисист участва в серия от турнири в

Екзекутора посрещнат на стадиона с освирквания Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов е обявен за предател №1 на "Армията". Екзекутора почти се екзекутира пред феновете, след като официално бе обявен за оперативен директор на ЦСКА 1948. Алтернативният "червен" клуб е възприет за враг от запалянковците на ЦСКА-София и преминаването на Стойчо в него се