Овощната градина на България посреща гости от Китай

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11903197 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Радио Китай

За пръв път български деца, които изучават китайски език присъстват на Празника на черешата в град Кюстендил

Град Кюстендил, разположен в Югозападна България, близо до границите на страната със Сърбия и Северна Македония и с над 2000-годишна история, за 15-а поредна година е домакин на известния в цял свят „Празник на черешата”. Всяка година от 2008 до сега, през последния „уикенд” на месец юни, в града се провежда Празникът на черешата, разказва в интервю за КМГ г-жа Дима Укалска, Началник отдел „Култура и духовно развитие” на община Кюстендил и един от главните организатори на събитието, предава Радио "Китай". 

Последните дни на м. юни са характерни с „пика” на зреенето на черешите в нашия регион, и затова, в последните петък, събота и неделя ние организираме Празника на черешата, обяснява г-жа Укалска в началото на разговора ни, като подчертава, че по време на тържествата, в продължение на три дни има изключително много събития, и „за всеки по нещо” - и за малки и за големи, и за гостите ни от страната и чужбина.... „Тогава се провежда базар на местните производители на бели, розови, червени и тъмночервени череши, специално аранжирани изложения, с красиво подредени под различна форма разноцветни череши, специални щандове, откъдето всеки може да опита и да си купи от прекрасните сортове череши. Показани са над 100 сорта череши! Има и изложение на занаятчии и производители, както и детски работилници. Последният ден е посветен на „кулинарния фестивал”, по време на който са подредени красиви маси с вкусни сладкиши и ястия, приготвени със сладкия и ароматен плод и които могат да се опитат от гостите ни”, обяснява тя. 

За пръв път в настоящото 15-о издание на честванията, от 2008 т. насам, в Празника е реализирана една съвсем нова инициатива, разказва по-нататък Укалска. Става дума за провеждането в рамките на художествените ателиета и занимателни работилници, на специална „Детска работилница по китайски език”, която се реализира от общината, с помощта на Китайския езиков център. Български деца, които изучават китайски език, изписват на китайски език думите „Празник на черешата”, оформят различни фигури от череши, рисуват картини и изработват красиви „пана”, само от плодовете, провеждат се състезания по „бой с череши” и „надяждане с череши”. След това, специално жури оценява победителите в конкурсите за най-добра рисунка и за най-добро представяне на децата, които за пръв път участваха в този празник. Заедно с българските деца, в празника участваха и техните китайски педагози, както и българските им преподаватели по китайски език, които се вълнуваха и станаха съпричастни с децата. 

Идеята е тази Детска работилница за деца, изучаващи китайски език да влезе като постоянен елемент по време на Празника на черешата в Кюстендил, подчертава ръководителят на културния отдел в общината.

На Празника на черешата присъстват и много чуждестранни гости, не само от България, но и от цял свят, като много от тях идват специално за Празника, а други са го посещавали и в предишни години и искат отново да го изживеят, разказва Укалска. „По време на настоящото издание видяхме и много китайски гости, които се възхитиха, опитаха и хапнаха от сладките и вкусни кюстендилски череши, направиха си снимки пред разноцветните щандове и се запознаха със забележителностите на града”, коментира тя. 

Многоцветният Празник на черешата в Кюстендил е наследство на първото овощарско изложение, което се е провело през 1896 г., в града. Ненапразно Кюстендил е известен като „овощарския център на България”. Природата щедро се е раздала за този регион и с Празника хората се опитват да се отблагодарят на природата, за всичко, което им е дала - плодородие, минерална вода , чист въздух и прекрасни зелени гори, казва в края на разговора ни г-жа Дима Укалска.

Овощната градина на България посреща гости от Китай

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки