Разпространението на коронавируса ще има дълготрайно въздействие върху пазара на труда

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11877512 www.24chasa.bg
Георги Гьоков СНИМКА: Велислав Николов

Разпространението на коронавируса ще има дълготрайно въздействие върху пазара на труда. Това каза досегашният министър на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на конференция на тема „Устойчиво икономическо възстановяване с по-добра защита на правата на работещите: синдикални приоритети и политики“, предаде БТА. Според него политиките на държавата в отговор на пандемията са изиграли ключова роля.

Наблюдава се намаление на работната сила и спад на икономическата активност, посочи Гьоков. Според него темата за устойчивото възстановяване е от изключително значение не само за държавата и социалното министерство, но и за синдикатите.

Системното участие на социалните партньори е от съществено значение за успешното прилагане на новите социални инструменти и политиките по заетостта, допълни Гьоков. Той изрази надежда, че до средата на 2026 г. повече от 500 000 безработни ще придобият цифрови умения.

Нямаме причини да бъдем оптимисти в ситуацията, която ни очаква, отбеляза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му зеленият преход е справедлив за тези, които правят пари, но не е справедлив за тези, които работят за него. Манолов отбеляза, че България и Полша имат еднакви проблеми, когато става въпрос за енергетика.

Всички осъзнаваме, че се нуждаем от промени, от по-дългосрочна рамка на политики, отбеляза Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Той подчерта, че приемането на еврото не възпрепятства справедливия преход, намаляването на неравенството, нарастването на възнаграждението на труда.

Светът преживява безпрецедентна криза, която не е само икономическа, а социална и здравна, посочи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов. По думите му основен приоритет е здравето на гражданите, но трябва да се вземе предвид и икономическото оцеляване на обществото.

Форумът се организира от КТ „Подкрепа“ в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA. Сред присъстващите са вицепрезидентът на EZA и президент на най-големия румънски синдикат „Картел Алфа“ Богдан Хосу и европейски експерти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин