Прогноза: Световните петролни и газови компании удвояват приходите си до 4 трлн.долара?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11871935 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Световните петролни и газови компании може да удвоят приходите си през 2022 г. до 4 трлн. долара благодарение на високите цени на енергийните ресурси. Тази прогноза посочва Международната агенция за енергията (МАЕ) в годишния си доклад за инвестициите в енергетиката (World Energy Investment 2022), предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Световните приходи на петролно-газовия сектор може да достигнат около 4 трлн. долара през 2022 г., което в два пъти над нивото от 2021 година. Това са непредвидени приходи за петролните и газови компании, се посочва в доклада.

Експертите на агенцията свързват удвояването на приходите в сектора с безпрецедентните, "космически" цени на изкопаемите горива. Според МАЕ само приходите на петролните и газови концерни за 2022 г. биха били достатъчни за цяло едно десетилетие инвестиции в развитието на производството на нисковъглеродни горива и технологии за съхранение на парникови газове.

Експертите на агенцията признават, че текущите цени на енергийните ресурси и рекордните приходи облекчават положението на страните с икономика, основана на добива на суровини. Според организацията обаче те не могат да си позволят напълно да се отпуснат.

"Рисковете от бъдеща нестабилност на пазарите, неопределеността в дългосрочните насоки на политиката и най-вече търсенето в страните вносители, както и необходимостта от създаване на работни места за младите хора означават, че все още са необходими структурни изменения в икономиките и енергийните системи на страните износители", се подчертава в документа.

Същевременно инвестициите в петролно-газовия и въглищния сектор, както и в производството на нисковъглеродни горива през 2022 г. надвишават 800 млрд. долара, но все още остават под предпандемичното равнище, посочва МАЕ. Инвестициите в проучвания и добив на петрол и газ може да нараснат с 10 процента до около 418 млрд. долара. Това обаче ще бъде с 20 процента под нивото преди Ковид-19.

Разходите за покриване на предлагането на въглища през 2022 г. могат да нараснат също с 10 процента до около 115 млрд. долара, като голяма част от инвестициите ще дойдат от Китай и Индия. Общо двете страни ще похарчат 80 млрд. долара. МАЕ очаква също така инвестициите в нисковъглеродни горива да нараснат с 20 процента през 2022 г. до 18 млрд. долара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

БФС смекчава наказанието на "сините" за ексцесиите на мача с ЦСКА-София Борислав Михайлов не желае в никакъв случай да влиза във война с "Левски" и в момента част от членовете на изпълкома в Бояна трескаво търсят начин как наказанието на "сините" да играе без публика при домакинството срещу "Ботев" да бъде смекчено

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи