Прогноза: Световните петролни и газови компании удвояват приходите си до 4 трлн.долара?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11871935 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Световните петролни и газови компании може да удвоят приходите си през 2022 г. до 4 трлн. долара благодарение на високите цени на енергийните ресурси. Тази прогноза посочва Международната агенция за енергията (МАЕ) в годишния си доклад за инвестициите в енергетиката (World Energy Investment 2022), предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Световните приходи на петролно-газовия сектор може да достигнат около 4 трлн. долара през 2022 г., което в два пъти над нивото от 2021 година. Това са непредвидени приходи за петролните и газови компании, се посочва в доклада.

Експертите на агенцията свързват удвояването на приходите в сектора с безпрецедентните, "космически" цени на изкопаемите горива. Според МАЕ само приходите на петролните и газови концерни за 2022 г. биха били достатъчни за цяло едно десетилетие инвестиции в развитието на производството на нисковъглеродни горива и технологии за съхранение на парникови газове.

Експертите на агенцията признават, че текущите цени на енергийните ресурси и рекордните приходи облекчават положението на страните с икономика, основана на добива на суровини. Според организацията обаче те не могат да си позволят напълно да се отпуснат.

"Рисковете от бъдеща нестабилност на пазарите, неопределеността в дългосрочните насоки на политиката и най-вече търсенето в страните вносители, както и необходимостта от създаване на работни места за младите хора означават, че все още са необходими структурни изменения в икономиките и енергийните системи на страните износители", се подчертава в документа.

Същевременно инвестициите в петролно-газовия и въглищния сектор, както и в производството на нисковъглеродни горива през 2022 г. надвишават 800 млрд. долара, но все още остават под предпандемичното равнище, посочва МАЕ. Инвестициите в проучвания и добив на петрол и газ може да нараснат с 10 процента до около 418 млрд. долара. Това обаче ще бъде с 20 процента под нивото преди Ковид-19.

Разходите за покриване на предлагането на въглища през 2022 г. могат да нараснат също с 10 процента до около 115 млрд. долара, като голяма част от инвестициите ще дойдат от Китай и Индия. Общо двете страни ще похарчат 80 млрд. долара. МАЕ очаква също така инвестициите в нисковъглеродни горива да нараснат с 20 процента през 2022 г. до 18 млрд. долара.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин