България на 26-то място по високоскоростна свързаност

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11863804 www.24chasa.bg

България е на двадесет и шесто място сред държавите от ЕС по високоскоростната свързаност, а нашата свързаност не достига 50 процента от територията. За селските региони сме на 2 процента покритие с високоскоростен интернет, което е основата за цифровата трансформация. Това каза Биляна Золкова, началник отдел "Международни отношения в информационните технологии и съобщенията" в Министерството на транспорта и съобщенията по време на Софийски икономически форум III, организиран от Делфийския икономически форум и Центъра за либерални стратегии.

Тя открои поредица от нормативни промени както в ресорен закон, така и в Закона за устройството на територията, които ще позволят ускоряване на този процес и в частност за предоставянето на възможност за съкратени процедури при изграждането на високоскоростната инфраструктура, която ще даде желаната за бизнеса и хората електронна свързаност. Золкова акцентира, че в момента България е на едно първите десет места в света по капацитет и бързина на мобилния интернет, но не е толкова добре при фиксирания.

Експертът напомни и за проектите в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, като за цифрова инфраструктура са предвидени над 1 млрд. лева, а само компонентът с високоскоростни мрежи е за близо 900 млн. лева. Предвижда се също и подобряване на цифровата инфраструктура на държавната администрация и връзката й с общините, както и осигуряване на високоскоростна свързаност в малките, отдалечени и слабонаселени места. По плана се предвижда и модернизиране на мрежата ТЕТРА на МВР, която се ползва при бедствия и аварии, както и за цифровата инфраструктура на пощите.

Георги Ганев - IBM и член на борда на Американската търговска камара (AmCham), акцентира върху необходимостта от това електронните услуги да са достъпни, да има оперативна съвместимост между тях, да бъдат дигитализирани архивите, като киберсигурността е задължителен аспект. По думите му в България има много данни, но те не се използват много добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин