Китайската Инициатива за глобално развитие може да служи като „ускорител“ за възстановяването на света

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11849471 www.24chasa.bg
Западните санкции срещу Русия оказаха огромно влияние върху веригите за доставки

На 17 юни китайският председател Си Дзинпин участва онлайн в 25-ия Международен икономически форум в Санкт Петербург, съобщи Радио Китай.

В речта на форума той подчерта необходимостта от „насърчаване на инициативата за глобално развитие и съвместен стремеж към мир и просперитет“ и отправи няколко предложения – за създаване на благоприятна среда за развитие, укрепване на партньорствата за развитие, насърчаване процеса на икономическа глобализация и основано на иновациите развитие.

„Инициативата за глобално развитие“ беше предложена от председателя Си по време на общия дебат на 76-ото Общо събрание на ООН през септември 2021 г. Нейната основна цел е, поставяйки хората на централно място, да съдейства за изграждането на общност на споделена съдба, реализиране на приоритетите за развитие в условията на взаимно зачитане, иновации и хармонично съвместно съществуване между човек и природа. Тази инициатива отговаря на нуждите на страните за ускоряване на възстановяването след пандемията и получи подкрепа от ООН и повече от 100 държави.

В момента светът продължава да е изправен пред безпрецедентни предизвикателства като пандемията от COVID-19 и руско-украинският военен конфликт. Западните санкции срещу Русия оказаха огромно влияние върху глобалната индустриална верига, веригите за доставки, енергийната, финансовата и продоволствената сигурност. В същото време много страни провеждат прекалено хлабава макроикономическа политика или наложиха търговски и инвестиционни бариери, водени единствено от националните си интереси, карайки хората по целия свят да плащат висока цена, особено групите с ниски доходи.

На фона на това, Си Дзинпин призова в речта си за „насърчаване на инициативата за глобално развитие“ и даде конкретни предложения, които са общо очакване на хората по света и биха могли да изиграят ролята на „ускорител“ на самата инициатива и предоставят на всички, особено на развиващите се страни, тласък за възстановяване след сегашните трудности.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"

В страхотна форма и на точки видяха Весела Бабинова радостните папараци на "България Днес". Актрисата смело крачи из София и може да се похвали с фигура, по-добра от тази, преди да забременее. Бабинова роди в един и същи ден с приятелката си Луиза Григовора през 2020 г. Дъщеря й се казва Йоана, а Луиза има момче - Бран. Да са живи и здрави

Атанас Фурнаджиев е близък до спорта ни, вярвам, че нещата ще потръгнат "Изгониха ме от биатлона", призна олимпийската ни шампионка в този спорт Екатерина Дафовска. На Общо събрание преди два дни тя бе сменена като президент на федерацията от Атанас Фурнаджиев, който бе и вице в БФС. "Доста усилия положиха и настоящият министър в оставка Радостин