Поредната схема: Ало измамници се представят за полицаи, търсещи лични данни

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11578329 www.24chasa.bg
68-годишен мъж от Сандански става поредната жертва на ало измамниците. СНИМКА: Архив

Телефонните измамници продължават да лъжат хората. Наред с добре познатите престъпни схеми, продължава и практиката мними полицейски служители да търсят лични данни, номера на други телефони и домашни адреси с цел измама, съобщава БНТ.

Преди дни 68-годишен мъж от Сандански става поредната жертва на ало измамниците. Той дава 6000 лева на мним полицейски служител, който му се обажда на домашния телефон да иска неговото съдействие с парична сума за залавянето на телефонни измамници.

Илия Сивиков няколко пъти е търсен по телефона с цел измама. Разказва ни, че до сега винаги разпознава лъжливите повиквания.

"Много често се обаждат, те не знам дали по случаен принцип или все пак имат някаква информация от мобилните оператори, но звънят често. Опитах се веднъж да обясня, че просто не са уцелили човека, но стават адски нахални. Дори казват: "Ще пратим хора да ви видят отблизо!" - и така нататък… Почнеш ли да се обясняваш, за да те вкарат в схемата започват да те заплашват. Трябва да си рязък и да не им обръщаш внимание", съветва той.

По данни на полицията най-често жертви на заблуждения по телефона продължават да са възрастните хора.

"На нас ни викат: „Децата ти са катастрофирали там и там, умират!". Лъжат, измамници навсякъде!" - споделя Лефтера.

"Аз съм на 90 години, но по някаква случайност и късмет ли е, не знам, не ми се е случвало още. Слушам указанията на специалистите, на полицията, какво да спазваме за да не бъдем ощетени и ограбени", разказва Павел Манов.

За да не станат жертва на измами, от полицията съветват хората да са с повишено внимание и недоверие към лица, които по телефона търсят пари. В случай, че им бъдат искани финансови средства, лични данни или банкови сметки, важно е хората веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и да позвънят на тел. 112.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България